nederland

Politie onderzoekt mogelijke rol gangsterduo bij dood Els Borst

26 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De politie bekijkt of het Nederlandse criminele duo dat woensdag in het Duitse Schwerte werd opgepakt bij nog meer zaken betrokken is. Onder de zaken die worden bekeken, is ook de dood van oud-minister Els Borst.

Politiechef Patricia Zorko zei dat bij het tv-programma RTL Late Night, op een vraag van programma-gast Jan Kooijman. Ze voegde daar wel meteen aan toe dat er nu geen aanwijzingen zijn dat Antonius Marcos van der Ploeg en Enise Merve Bircan iets met de dood van Borst te maken hebben of daar in de buurt zijn geweest. Maar ‘we sluiten niets uit’, zei Zorko.

Zoektocht

De afgelopen twee dagen waren zo’n honderdvijftig politieagenten betrokken bij de zoektocht naar de 25-jarige man en de 19-jarige vrouw, zei de politiechef. Ook zei ze dat zonder de tips van het publiek Van der Ploeg en Bircan waarschijnlijk pas later zouden zijn opgepakt. ‘Het kon niet zonder de hulp van het publiek, we hadden die tips keihard nodig.’

Van der Ploeg en Bircan werden woensdag opgepakt in een hotel in de plaats Schwerte, bij Dortmund. De Duitse politie kon het tweetal arresteren na een tip van een burger. Bij de arrestatie is geen geweld gebruikt. Wel is er een vuurwapen aangetroffen.

Het zal nog zeker een paar dagen duren voordat het ‘gangsterduo’ aan Nederland wordt uitgeleverd. Als ze niet instemmen met hun overdracht, kan het nog langer duren.

Achtervolging

Het is niet de eerste keer dat het stel is aangehouden. Half december werden de twee al door de politie gearresteerd in de stad Groningen.

Ze gingen er tijdens een politiecontrole vandoor, maar na een wilde achtervolging kon de politie Van der Ploeg en Bircan toch aanhouden. Het Openbaar Ministerie bepaalde toen dat de twee weer moesten vrijkomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.