nederland

NRC Café discrimineert door Marokkaan te weigeren aan deur

28 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Een Marokkaans-Nederlandse jongen die door een portier de toegang tot het Nieuw Rotterdams Café in Rotterdam is geweigerd, heeft zijn gelijk gehaald bij het College voor de Rechten van de Mens (CRM). Ook een Roemeen die in eerste instantie de Escape niet binnenkwam, stapte naar het hof in Straatsburg.

Weigeren aan de deur is een dagelijkse praktijk. Toch gaf het CRM beide jongens gelijk.

Discriminatie

De portiers hebben zich schuldig gemaakt aan ‘discriminatie’ door de jongens op grond van hun uiterlijk de toegang tot het etablissement te ontzeggen.

De Marokkaanse jongen werd, samen met drie vrienden, niet toegelaten tot het NRC Café omdat hij en zijn vrienden niet voldeden aan het ‘klantprofiel’. Daarin staat dat een gast niet te dominant aanwezig mag zijn en geen bepalende stempel op de sfeer mag drukken. Maar volgens het College is het toelatingssysteem van het café ‘onduidelijk’ en laat het ruimte voor ‘willekeur en discriminatie’.

No Rumanian guys

Een Roemeense jongen werd toegelaten tot de Escape, maar omdat hij in eerste instantie werd geweigerd (‘no Rumanian guys’) vond ook hij het nodig om naar Straatsburg te gaan. De club verweerde zich door te stellen dat de beveiliger hem voor een Roemeense crimineel aanzag. Maar ook dat was voor het CRM geen geldig argument. Ook de Escape heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie, vindt het hof.

In een persbericht wijst het hof horecaondernemers erop dat de wens om een bepaald publiek binnen te hebben begrijpelijk is, maar dat weigeren op grond van afkomst ‘tegen de wet’ is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.