nederland

Geen celstraf voor weggebruikers die boete niet kunnen betalen

24 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Nederlanders die een verkeersboete echt niet kunnen betalen, hoeven daarvoor geen celstraf te krijgen. Een celstraf is alleen bedoeld voor weggebruikers die hun boete niet willen betalen.

‘Het is heel vervelend als er mensen zijn gegijzeld die echt niet meer kunnen betalen. Er moet aantoonbaar sprake zijn van onwil, niet van onmacht,’ zegt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak.

Dossier

Rechters in Breda, Den Haag en Amsterdam hebben hun zorgen geuit aan de Raad voor de Rechtspraak, meldt het AD maandag. In Amsterdam is al met het Openbaar Ministerie afgesproken dat zij ook de financiële situatie van de wanbetaler meenemen in het dossier.

Zo krijgen rechters een duidelijker beeld van de situatie en kunnen zij beoordelen of iemand niet wil betalen of niet kan betalen.

Volgens Bakker gaat het om mensen uit ‘de onderkant van de samenleving’. ‘Dit zijn niet de mensen met de aangeharkte tuintjes die hun leven niet op orde hebben.’

Betalen

Het is niet de bedoeling dat de wanbetalers de boetes helemaal niet betalen. ‘Voor een bedrijf als Wehkamp is het een optie op een gegeven moment uitstaande rekening af te schrijven. Het kan niet zo zijn dat het CJIB dat ook doet.’

Vorig jaar zijn ruim 10,3 miljoen verkeersboetes uitgedeeld. De meeste boetes worden opgelegd voor te hard rijden. Er is veel kritiek op het boetesysteem omdat het vooral bedoeld zou zijn om de schatkist te vullen en niet om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.