nederland

Onvoldoende steun in Tweede Kamer voor burgerinitiatief EU

21 januari 2014

Het EU-kritische burgerinitiatief Burgerforum-EU kon dinsdagavond tijdens het afgedwongen debat in de Tweede Kamer op veel sympathie van Kamerleden rekenen. Maar een meerderheid voor de plannen van het initiatief werd niet gevonden.

Dinsdagavond stond in de Tweede Kamer het debat gepland waarom meer dan 63.000 eurosceptische burgers hadden gevraagd.

Overdracht bevoegdheden

Het Burgerforum-EU wil dat er een einde komt aan de ‘sluipende overdracht van bevoegdheden aan de EU’ en dat Nederlanders per referendum mogen stemmen over het overdragen van nieuwe bevoegdheden aan Brussel.

Maar in de Tweede Kamer steunen alleen de PVV, SP en Partij voor de Dieren het initiatief. Dat is veel te weinig om echt iets gedaan te krijgen.

Geen bindend referendum

D66, ontstaan uit onvrede over beperkte democratie, noemt een referendum na ieder voorstel uit Europa ‘te gortig’. D66-leider Alexander Pechtold vindt niet dat je de complexe EU ‘in een referendum kunt proppen’.

ChristenUnie, SGP en CDA delen de zorgen over de macht-opslokkende EU, maar zien niets in de voorstellen van het Burgerforum.

Chagrijn

Minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken is het er niet mee eens dat stiekem macht wordt overgedragen. Wel gaf hij toe dat vroeger alles wat uit Brussel kwam bijna zonder discussie werd overgenomen.

Die tijd is volgens de PvdA’er allang voorbij. Volgens de bewindsman komt de onvrede voort uit ‘chagrijn’ omdat ‘de EU niet levert wat ie belooft’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.