nederland

Oud-burgemeester Offermanns: beschuldiging corruptie vreemd

05 december 2013Leestijd: 2 minuten

Voormalig burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermanns (VVD), vindt het vreemd dat hij wordt beschuldigd van ambtelijke corruptie. Volgens de oud-burgervader moet het OM een creatieve geest hebben om dit te kunnen verzinnen.

Dat zei hij donderdag in de rechtbank in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat Offermanns partijgenoot Jos van Rey naar voren schoof als gedeputeerde. In ruil daarvoor zou Van Rey informatie hebben verstrekt over de burgemeestersbenoeming in Roermond, waar Offermanns kandidaat voor was.

Van Rey was wethouder in Roermond en adviseur van de sollicitatiecommissie, Offermanns was toen burgemeester van Meerssen.

Bizar

Offermanns zegt dat hij nog nooit met een situatie als deze te maken heeft gehad. Te boek staan als iemand die omkoopt of zich laat omkopen, noemt de voormalig burgemeester bizar: ‘Ik ken mezelf niet en zo kennen anderen mij niet.’ Volgens de oud-burgervader moet het OM een creatieve geest of een bijzondere fantasie hebben om dit te kunnen verzinnen.

Van Rey en Offermanns kennen elkaar al vanaf de jaren negentig. Offermanns was partijvoorzitter van de VVD-afdeling Limburg, Van Rey was een prominent partijlid. ‘Als voorzitter heb je met prominente partijgenoten intensief contact. Dat was functioneel contact, we waren geen boezemvrienden’.

Sollicitatie

Offermanns solliciteerde op de vacature van burgemeester in Roermond en werd voorgedragen, maar het OM greep in op verdenking van corruptie. Van Rey zou twee vragen hebben doorgespeeld die gesteld zouden worden bij het sollicitatiegesprek. Hij trad direct af als voorzitter van de VVD in Limburg en legde zijn taken als burgemeester per direct neer.

Offermanns is naar eigen zeggen in een ‘rollercoaster’ terecht gekomen. ‘Ik zit al een jaar te wachten tot er een einde komt aan deze bizarre situatie. Ik ben blij dat ik hier nu zit’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.