VN-onderzoeker Shepherd niet naar intocht Sinterklaas

01 november 2013Leestijd: 1 minuut

Professor Verene Shepherd, die namens de Verenigde Naties onderzoek doet naar Zwarte Piet, is niet aanwezig bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Groningen. Zij is niet ingegaan op de uitnodiging.

Het college van burgemeester en wethouders heeft Shepherd een officiële uitnodiging voor de intocht op 16 november gestuurd.

Slavernij

Shepherd kreeg vorige maand een stortvloed aan boze reacties over zich heen nadat zij zich kritisch uitliet over het Sinterklaasfeest. Volgens de Jamaicaanse is het feest met Zwarte Piet terugkeer van de slavernij.

De Verenigde Naties benadrukten dat Shepherd niet namens de VN sprak, maar op persoonlijke titel. De werkgroep moet immers nog onderzoek doen naar het feest. De onderzoekers voelden zich bedreigd door aanvallen op hun ‘persoonlijke integriteit’.

Demonstraties

Groningen nodigde Shepherd uit om te laten zien dat Sinterklaas niets met slavernij heeft te maken.

Locoburgemeester Roeland van der Schaaf (PvdA) heeft nog geen signalen ontvangen van demonstraties voor of tegen Zwarte Piet. ‘Dat houden we nauwlettend in de gaten.’ Dat er ook witte Pieten in de stoet gaan meelopen, staat volgens hem los van de discussie over Zwarte Piet.