Arbitragezaak vanwege Greenpeace-schip Arctic Sunrise

04 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Nederland is een zogenoemde arbitragezaak begonnen om het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en haar bemanning vrij te krijgen. Als er binnen twee weken onvoldoende vooruitgang is geboekt, volgt een stap naar het Internationaal Zeerechttribunaal om schip en bemanning vrij te krijgen.

Eerder meldde persbureau ANP dat Nederland als naar het Zeerechttribunaal zou stappen, maar dat bericht was onjuist.

In de procedure zoeken beide landen een arbiter (bijvoorbeeld een jurist of rechter). De twee arbiters kiezen op hun beurt een derde arbiter, waarna ze zich buigen over de zaak. De uitspraak is bindend.

Piraterij

Op 19 september werd de Arctic Sunrise door de Russen ten zuiden van Nova Zembla geënterd. De dertig bemanningsleden, onder wie twee Nederlanders, zijn in Moermansk aangeklaagd voor piraterij.

De activisten kunnen daarvoor maximaal vijftien jaar celstraf krijgen.

De activisten weigerden donderdag voor de rechtbank in Rusland een inhoudelijke verklaring af te leggen. Ook ontkennen zij schuldig te zijn. De bemanningsleden van Arctic Sunrise komen uit achttien landen.

Greenpeace voerde actie bij een boorplatform in de Petsjorazee. De activisten demonstreerden tegen de voorgenomen olieboringen van Gazprom en Shell in het poolgebied.