Storing ING voorbij, OM start onderzoek cyberaanval

06 april 2013Leestijd: 1 minuut

De storing van het digitale betalingsverkeer is volgens ING voorbij. Het team High Tech Crime van de politie gaat de cyberaanval onderzoeken.

ING zegt zaterdagmiddag de problemen onder controle te hebben, zo meldt de NOS.

Zaterdagochtend ondervonden gebruikers van internetbankieren nog hinder van de cyberaanval die de bank de afgelopen dagen heeft getroffen. Ook waren niet alle iDeal-betalingen mogelijk.

Cybercrime

Het Openbaar Ministerie neemt intussen de zaak hoog op en gelast een onderzoek naar de cyberaanval op het bankverkeer. Dat gebeurt los van de aangifte die ING gaat doen bij de politie. Het team High Tech Crime gaat de DDos-aanval op de Nederlandse banken onderzoeken.

Nieuw aan de aanval van de afgelopen dagen was dat de criminelen ook probeerden in te loggen in het betalingssysteem iDeal.

Miljoenen schade

Veel consumenten hadden de afgelopen dagen last van haperend bankverkeer, vooral bij ING, maar ook bij de Rabobank en SNS.

De bedrijven zijn er niet blij mee. De detailhandel zegt dat de schade in de vele miljoenen loopt. De politiek houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.