Thom Karremans niet vervolgd voor Srebrenica

07 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Voormalig Dutchbat-commandant Thom Karremans wordt niet vervolgd voor zijn rol bij de misdaden in Srebrenica. Het Openbaar Ministerie (OM) oordeelt dat hij niet ‘strafrechtelijk verwijtbaar’ heeft gehandeld.

Dat meldt het OM donderdag. Ook plaatsvervangend commandant Rob Franken en personeelsfunctionaris Berend Oosterveen worden niet vervolgd.

Aangifte

Tegen Karremans, Franken en Oosterveen is aangifte gedaan vanwege het verwijderen van Dutchbat-elektricien Rizo Mustafic, Ibro Nuhanovic en Muhamed Nuhanovic (vader en broer van een tolk die voor Dutchbat werkte) van de compound in Srebrenica. Zij werden overgedragen aan Bosnische Serviërs, die hen vermoordden.

Op basis van het feitenonderzoek naar de gebeurtenissen in 1995 oordeelt het OM dat Karremans en de andere twee verdachten geen ‘strafrechtelijk verwijt’ treft ten aanzien van het ombrengen van de mannen door de Bosnische Serviërs.

Verantwoordelijk

Karremans was commandant van de Nederlandse VN-eenheid in Srebrenica toen de moslimenclave in juli 1995 door troepen van de Servische generaal Ratko Mladic onder de voet werd gelopen. In totaal werden ruim zevenduizend Bosnische moslims vermoord.

In 2011 oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse Staat verantwoordelijk is voor de dood van de drie moslimmannen. Dat maakte de weg vrij voor het aanklagen van Karremans, Franken en Oosterveen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.