nederland

‘Jasper S. was tijdens moord volledig bij zinnen’

29 maart 2013

Verdachte Jasper S., die bekend heeft Marianne Vaatstra te hebben verkracht en vermoord, heeft geen persoonlijkheidsstoornis en is volledig toerekeningsvatbaar. Wel was hij destijds seksueel gefrustreerd.

Dat zegt een medewerker van het Nederlands Instituut voor Forensische psychiatrie en psychologie (NIFP) vrijdag in de rechtbank in Leeuwarden. Vandaag worden deskundigen gehoord in de zaak en komt het Openbaar Ministerie met het requisitoir en het pleidooi.

Psychopaat

Volgens psychiater Van der Werf, die S. heeft onderzocht, vertoont de verdachte wel kenmerken van een persoonlijkheidsstoornis, maar die zijn te laag om een daadwerkelijke stoornis te constateren. Het feit dat S. seksueel gefrustreerd was, kan hebben bijgedragen aan zijn daad.

De medewerkers van het NIFP hebben ook getest of S. een psychopaat is. Dat bleek niet zo te zijn. Wel scoort hij hoog op zaken als liegen, bedriegen en het ontbreken van berouw.

Impulsief

Klinisch psycholoog Leida Feringa stelde vast dat S. zich makkelijk door impulsen laat leiden. Niet alleen wanneer er lust in het spel is. Ze verwees naar het incident uit 2008, toen S. er met de auto van zijn buurman vandoor ging.

Ook heeft S. moeite met ‘het accepteren van het daderschap’. Feringa zei dat S. zijn optreden tegen Vaatstra bagatelliseerde. ‘Eigenlijk heb ik haar niet zo bedreigd. Ze ging gewoon mee,’ zei S. eerder tegen de psycholoog.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.