nederland

VU-Studente eist rectificatie na anti-moslimtweets

08 januari 2013Leestijd: 2 minuten

Een 24-jarige studente uit Amsterdam eist dat de Vrije Universiteit (VU) helpt bij het zuiveren van haar naam nadat onbekenden namens haar beledigende teksten over moslims hebben uitgestuurd via een vals Twitteraccount. Redacteuren van universiteitsblad Ad Valvas gaven bekendheid aan de tweets zonder te checken of het account wel echt was.

Natalja Laurey, masterstudente Social Research aan de VU, schrijft in een brief aan het College van Bestuur van de universiteit dat ze wil dat haar naam gezuiverd wordt, zo meldt journalist Carel Brendel.

Op 29 december deed Laurey al aangifte bij de politie van identiteitsroof, belediging, smaad en bedreiging en gaf ze het nepaccount aan bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude.

Rectificatie

De vader van Laurey meldt aan elsevier.nl dat de VU dinsdag een gesprek heeft gehad met de redactie van Ad Valvas.

Naar aanleiding van dit gesprek zou zijn besloten om een rectificatie te plaatsen in de volgende uitgave van het blad. De digitale editie van het blad heeft woensdag een spijtbetuiging geplaatst.

Misselijk van moslims

Op 27 december verspreidde het account @nataljalaurey tweets als ‘ik word echt misselijk van al die moslims op de VU’.

De achtergrond van het account was een cartoon van Gregorius Nekschot waarbij stond ‘Death to islam, Israel4ever, schop die stinkmoslims het land uit’.

Bedreigingen

Direct na plaatsing van de eerste valse tweet, werd het bericht doorgestuurd door het account van Ad Valvas en door redacteur van het blad Peter Breedveld.

Hierna mengden ook schrijfster en partner van Breedveld, Hassnae Bouazza, PvdA-woordvoerder Kaj Leers en rechtbankjournalist Chris Klomp zich in de discussie. Ook werd Laurey bedreigd. Een Twitteraar schreef: ‘Ik snij je keel open als ik er achter kom wie je bent’.

Felle discussies

Natalja is een nichtje van Simone Laurey die wel op Twitter actief is. Op dit medium heeft zij geregeld felle discussies over moslims en de multiculturele samenleving met onder anderen Breedveld en Bouazza.

Ook in de Tweets naar het fake-account werden deze thema’s er weer bijgehaald. Daarnaast werd een reisblog van de studente naar Israël genoemd als mogelijke verklaring voor de anti-moslimtweets.

Klakkeloos

Laurey, zelf niet actief op Twitter, kreeg van de hele discussie niets mee en werd pas later geïnformeerd.

Ze wil dat de universiteit nu haar naam zuivert: ‘Het is pijnlijk dat Ad Valvas klakkeloos zaken van internet heeft doorgegeven over een VU-student zonder na te gaan of het account echt was.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.