nederland

Uitspraak in liquidatieproces: drie keer levenslang

29 januari 2013Leestijd: 2 minuten

Drie keer levenslang en twee lage straffen: dat is de belangrijkste uitkomst van het Passageproces, over een reeks liquidaties in het criminele circuit. Hoofdverdachte Jesse Remmers is volgens de rechtbank verantwoordelijk voor zeven moorden, waaronder die op Kees Houtman en Thomas van der Bijl in 2005 en 2006.

Naast Remmers kregen Mohamed Rasnabe en Siegfried Saez levenslang. Tegen Fred Ros was ook levenslang geëist. De rechtbank legde hem 30 jaar op.

Soerel

Dino Soerel en Ali Akgun, tegen wie levenslang was geëist, zijn grotendeels vrijgesproken. Akgun kreeg wel een lagere straf voor witwassen: anderhalf jaar.

Soerel kreeg zes maanden celstraf voor het in bezit hebben van twee valse paspoorten en het witwassen van 25 duizend euro, bij zijn aanhouding in 2010 aangetroffen in een pak macaroni.

La Serpe

In het geval van Soerel nam de rechtbank het OM kwalijk dat belastende verklaringen van kroongetuige Peter la Serpe tegen Willem Holleeder lange tijd buiten het dossier waren gehouden. Door dat  ‘ernstige vormverzuim’  is Soerel onaanvaardbaar in zijn verdediging geschaad, aldus de rechtbank.

Kroongetuige La Serpe werd dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot acht jaar cel. In ruil voor medewerking in het onderzoek zou het OM acht jaar celstraf tegen hem eisen. La Serpe is in juni al vrijgelaten omdat hij al tweederde van de celstraf van acht jaar had uitgezeten.

Kritiek OM

In het vonnis kreeg het OM zware kritiek. De meeste fouten en nalatigheden hadden geen consequenties voor de opgelegde straffen.

De uitspraak is vooral een succes voor het advocatenteam onder leiding van Nico Meijering: twee verdachten tegen wie levenslang was geëist, kwamen weg met veel lagere straffen.

Holleeder

Het ligt voor de hand dat Willem Holleeder snel wordt aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij diverse liquidaties. Hij kwam precies een jaar geleden vrij na een staf van negen jaar voor afpersing van een aantal vastgoedhandelaren. Nu Dino Soerel niet langer wordt gezien als opdrachtgever, verschuift de aandacht naar Holleeder.

Het Passageproces heeft in totaal bijna vier jaar geduurd.

In beroep

Het OM legt zich niet neer bij de vrijspraken van Dino Soerel en Ali Akgun waar het gaat om liquidaties. De twee zijn wel veroordeeld, maar voor ondergeschikte feiten. ‘Het gat is te groot tussen wat wij hebben geëist en wat de rechtbank heeft opgelegd.’

Verder is het OM vooral tevreden dat de deal met kroongetuige Peter la S. de kritische toets van de rechtbank heeft doorstaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.