nederland

Recherche verrast door arrestatie Roemeense rovers

23 januari 2013Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse recherche was verrast door de arrestatie van drie Roemeense criminelen die ervan worden verdacht in oktober een kunstroof te hebben gepleegd op de Rotterdamse Kunsthal. De recherche hield de groep criminelen al een tijdje in de gaten, maar wist niet dat de Roemeense collega’s afgelopen weekend tot arrestatie over zouden gaan.

Dat bevestigen bronnen rond het onderzoek aan elsevier.nl.

De Nederlandse autoriteiten hadden de groep kunstrovers al een tijd in het vizier en bereidden, in overleg met de Roemeense politie, een arrestatie voor. Dat de Roemenen dit weekend in een Roemeense zaak zouden worden gearresteerd, was bij de recherche niet bekend.

Verhoor

Donderdag reizen Nederlandse rechercheurs af naar Boekarest om de verdachten te verhoren.

Ze verhoren daar drie leden van een groep criminelen uit de omgeving van de Oost-Roemeense stad Tulcea.

Werk in Nederland

Twee van de drie gearresteerde verdachten waren werkzaam in Nederland. Dat is opmerkelijk, omdat het tweetal in Roemenië bekend stond als ‘crimineel’.

Volgens bronnen rond het onderzoek is de politie nog op zoek naar meer bendeleden die betrokken zouden zijn bij de kraak.

Schilderijen

De recherche bevestigt dat bij de arrestatie geen van de uit de Rotterdamse Kunsthal ontvreemde werken is aangetroffen.

De kunstrovers namen in oktober vorig jaar beroemde schilderijen mee van onder anderen Picasso, Monet en Matisse uit de collectie van de Triton Foundation.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.