nederland

Familie doodgeschoten Rishi doet aangifte tegen agent

24 december 2012Leestijd: 2 minuten

De familie van de zeventienjarige Rishi uit Den Haag heeft aangifte gedaan wegens moord. De jongen werd vorige maand door een politieagent neergeschoten en overleed aan zijn verwondingen. Zijn familie is nu naar het Openbaar Ministerie (OM) gestapt.

Dat meldt de NOS maandag. De familie van Rishi wil dat de zaak voor de rechter wordt gebracht ongeacht de uitkomst van het onderzoek van de Rijksrecherche, zegt hun advocaat Michel van Stratum.

Melding

De familie kiest volgens Van Stratum bewust voor de zwaarste aanklacht. ‘De ernst van het feit is duidelijk. Rishi was minderjarig, was nooit veroordeeld voor vuurwapenbezit en stond zover de familie weet niet bekend bij de politie als vuurwapengevaarlijk.’

Vorige maand kreeg de politie een melding dat er een man met een vuurwapen was op station Hollands Spoor in Den Haag. Rishi zou niet hebben geluisterd naar de politie waarna zij hem hebben neergeschoten. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Later bleek dat de jongen geen vuurwapen bij zich had. Ook Van Stratum zegt dat Rishi de politie niet heeft bedreigd met een vuurwapen. ‘Er zijn geen minder ingrijpende middelen als pepperspray of een waarschuwingsschot gebruikt.’

Crimineel

De aangifte is ook tegen de persoon die op de bewuste dag meldde dat Rishi een vuurwapen bij zich had. Van Stratum spreekt van een valse melding met een noodlottig gevolg.

De familie zegt dat er dat na de dood van Rishi onjuiste gegevens zijn gelekt naar de media. Hierdoor ontstond het beeld dat Rishi een jonge crimineel was. ‘Hij is niet veroordeeld voor betrokkenheid bij een steekpartij en ook klopt het niet dat hij een avondklok had toen hij werd neergeschoten.’

Het OM bevestigt dat berichtgeving over een veroordeling voor een steekpartij onjuist is. De zaak is destijds geseponeerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.