Wordt Caroline van der Plas Nederlander van het Jaar 2022?

02 december 2022Leestijd: 3 minuten
Caroline van der Plas, 7 april 2022. Foto: Peter Hilz/HH/ANP

EW maakt woensdag 7 december de Nederlander van het Jaar 2022 bekend. In aanloop naar de bekendmaking staat elke dag een kanshebber in de schijnwerpers. Vandaag Caroline van der Plas: geen ophef en toch nog altijd goed scorend in de peilingen met aan het eind van het jaar pakweg 12 zetels. Kamerlid Van der Plas slaagt erin om haar partij BoerBurgerBeweging in het gareel te houden.

Ook zichzelf heeft ze na één en driekwart jaar in de Tweede Kamer nog altijd onder controle. Geen uitglijders en bijna altijd verschijnt ze met een goed gemoed in de Kamer of in de media. Bovendien heeft ze met haar eenmanszetel – maar virtueel dus meer – veel invloed. Ze vervult de rol van horzel in het politieke bestel door de andere partijen te dwingen het belang van platteland en boeren niet uit het oog te verliezen.

In 2020 verscheen ter ere van EW’s 75-jarig bestaan het boek 75x Nederlander van het Jaar, met portretten van Nederlanders van het Jaar sinds 1945.

Bestel 75x Nederlander van het Jaar hier in onze webshop

Een partij uit de grond stampen zonder dat er ophef komt

Zo bezien zou Van der Plas best Nederlander van het Jaar 2022 kunnen worden. Een nieuwe partij uit de grond stampen en dan niet de gebruikelijke rituelen ondergaan van leden die elkaar de tent uit vechten of andere ophef, is bijzonder. Bovendien slaagt ze er bijna altijd in zich op de inhoud te concentreren.

De vraag is door EW al eerder opgeworpen: gaat ze echt iets klaarspelen in de politiek? Wie invloed heeft, speelt al iets klaar. Geert Wilders (PVV) doet dat na een kort intermezzo als gedoogpartner in Rutte I ook al jaren door te blijven hameren op immigratie. Van der Plas heeft het politieke patent verworven op de thema’s platteland en agrarische sector.

Nieuw fenomeen in Den Haag

Ze is een nieuw fenomeen in Den Haag door zich volstrekt ontspannen tussen de gedresseerde politici van andere partijen te bewegen en een origineel en eigen verhaal te houden in opvallend heldere taal.

En dat na enkele decennia actief te zijn geweest in de journalistiek: eerst de algemene journalistiek, later in de landbouwsector, schrijvend over de vleesindustrie, van slachterij tot verpakking en het product in de supermarkt, en over voedsel in het algemeen. Ze zag de agrarische sector in de verdrukking raken. En als je iets wilt veranderen, moet je de politiek in.

Ze zet partijen als VVD en CDA in hun hemd

Van der Plas zet in haar eentje partijen als CDA en VVD in hun hemd. Die hebben van oudsher ook een achterban op het platteland en onder boeren, maar hebben die achterban verwaarloosd. Maar daar beperkt ze zich niet toe. Ze is op bijna alle fronten actief in het parlement en dat vergt niet alleen energie, maar ook medewerkers op wie je kunt vertrouwen. Blijkbaar heeft ze die om zich heen weten te verzamelen.

Tekst gaat onder tweet door

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het is een goed teken dat het politieke systeem nieuwkomers, die een gat ontwaren in het democratische bestel, de kans biedt om in dat gat te springen. Nu nog afwachten of ze koers weet te houden. Aanvallen op de partijfinanciën en betrokkenheid van het communicatiebureau ReMarKable, waarover ze van meet af aan niet geheimzinnig deed, sloeg ze af.

Caroline van der Plas en haar BBB zijn er nog lang niet, maar ook nog lang niet verloren voor de politiek. Maar of ze ook Nederlander van het Jaar wordt? Morgen meer.

EW’s Nederlander van het Jaar

Lale Gül was ­EW’s ­Nederlander van het Jaar 2021. De Nederlander van het Jaar is de persoon die als geen ander – in positieve of negatieve zin – een stempel op het jaar heeft gedrukt, dat jaar symboliseert of dat jaar een bijzondere prestatie heeft verricht. Bij de verkiezing bepaalt de redactie de keuze.

 

Eerdere Nederlanders van het Jaar die op de cover verschenen, zijn: Ayaan Hirsi Ali (2004), Rijkman ­Groenink (2005), de soldaat in Uruzgan (2006), Joop van den Ende (2007), Wouter Bos (2008), Linda de Mol (2009), de politicus (2010), Mark Rutte (2011), ­koningin Beatrix (2012), Wim Pijbes (2013), Ahmed Aboutaleb (2014), Dafne Schippers (2015), Marcel Levi (2016), Boyan Slat (2017), de burgemeester (2018), Derk Wiersum (2019) en de IC-artsen en -verpleegkundigen (2020).