Dit is de Nederlander van het Jaar

08 december 2021Leestijd: 2 minuten
Lale Gül is EW's Nederlander van het Jaar 2021. Foto: Marc Driessen/Lumen

De redactie van opinieweekblad EW heeft schrijfster Lale Gül uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2021. Gül komt de titel toe, omdat ze het lef had een grensverleggend boek te schrijven, waarmee ze een voorbeeld werd voor onderdrukte jonge moslima’s.

In haar autobiografische debuutroman Ik ga leven vertelt Gül over haar verstikkende jeugd in een soennitisch gezin in de Amsterdamse Kolenkitbuurt. Ze vertelt over hoe ze een afvallige werd en levert kritiek op de strenge islam waarmee ze opgroeide. Het boek is een bestseller, maar Gül werd het afgelopen jaar zwaar bedreigd vanwege haar uitlatingen in het boek en de media.

Lees hier het hele verhaal over de Nederlander van het Jaar: Lale Gül

Voor het artikel bij de uitverkiezing sprak de redactie met onder anderen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, uitgever Mai Spijkers van Prometheus, docenten van de Vrije Universiteit Amsterdam waar Gül Nederlandse literatuur en samenleving studeert, en Gül zelf.

Als criterium voor de uitverkiezing van Nederlander van het Jaar geldt dat dit een persoon is die als geen ander, in positieve of negatieve zin, een stempel op het jaar heeft gedrukt, dat jaar symboliseert of dat jaar een bijzondere prestatie heeft verricht.

Het is voor de achttiende keer dat het blad een Nederlander van het Jaar aanwijst. Eerdere Nederlanders van het Jaar zijn: Ayaan Hirsi Ali (2004), Rijkman Groenink (2005), de soldaat in Uruzgan (2006), Joop van den Ende (2007), Wouter Bos (2008), Linda de Mol (2009), de politicus (2010), Mark Rutte (2011), koningin Beatrix (2012), Wim Pijbes (2013), Ahmed Aboutaleb (2014), Dafne Schippers (2015), Marcel Levi (2016), Boyan Slat (2017), de burgemeester (2018), Derk Wiersum (2019) en de artsen en verpleegkundigen van de IC (2020).