Nederlander van het Jaar Premium Corner

Ocean Cleanup van Boyan Slat van start: wie is hij?

06 december 2017Leestijd: 15 minuten

Zaterdag 8 september 2018 is de officiële start van The Ocean Cleanup, het project van Delftenaar Boyan Slat om plastic afval uit de oceanen te vissen. De eerste plasticvanger – een zwarte buis van honderden meters lang – gaat te water bij de Amerikaanse stad San Francisco, aan de westkust van de Verenigde Staten. In december riep Elsevier Weekblad Slat uit tot Nederlander van het Jaar 2017. Lees hieronder het profiel dat Joppe Gloerich van hem schreef.

Boyan Slat (24) zag een probleem – miljoenen tonnen plastic in zee – en besloot er iets aan te doen. Op zijn eigen manier, met een heilig geloof in techniek en vooruitgang. Elsevier Weekblad kiest hem tot Nederlander van het Jaar 2017.

Voor Boyan Slat is er een leven vóór en een leven na 26 maart 2013. In de weken na die datum ontvangt hij, achttien jaar oud, zo’n vijftienhonderd e-mails per dag. Een paar vrienden, gezeten op de rand van zijn bed, helpen hem om alle berichten door te nemen. Talloze Amerikaanse media willen weten wie die jeugdige visionair uit het Nederlandse Delft is.

Aanleiding voor de plotselinge aandacht is de presentatie die Slat zes maanden eerder gaf tijdens een TEDx-conferentie in zijn geboortestad. Zomaar ineens heeft een Amerikaanse website het verhaal opgepikt, binnen een etmaal gaat de video viral, ofwel razendsnel de wereld rond. Vierhonderd interviewaanvragen krijgt Slat in die periode. Innovatiedeskundige Jim Stolze (44) zat op de eerste rij tijdens de TEDx-presentatie. ‘Ik dacht: wie is dit? En waarom heb ik niet eerder van hem gehoord?’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Slats boodschap is in de kern vrij eenvoudig. De afgelopen decennia zijn miljoenen tonnen plastic afval in de oceanen beland. Cirkelvormige zeestromen hebben dat afval bijeengedreven in vijf zones waar de concentratie plastic zo hoog is dat het ecosysteem ontwricht raakt en jaarlijks honderdduizenden zeedieren sterven aan de gevolgen van de ‘plasticsoep’.

Daaraan moet iets gebeuren, vindt Slat, die op het podium in Delft zijn oplossing ontvouwt: gebruikmakend van de stroming onderschept een systeem van reusachtige, op de golven drijvende vangarmen het plastic, dat later wordt afgevoerd, verwerkt tot korrels en hergebruikt. De zee veegt zichzelf als het ware schoon.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.