Coronacrisis

Vrijwel zeker nieuwe maatregelen na hoge coronacijfers

12 oktober 2020Leestijd: 3 minuten

Twee weken geleden werden de aangescherpte coronamaatregelen aangekondigd. Die hebben niet voorkomen dat het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, net als het aantal patiënten in de ziekenhuizen. Het lijkt onvermijdelijk dat het kabinet dinsdagavond 13 oktober nieuwe, strenge maatregelen aankondigt.

1.Wat valt er te zeggen over cijfers vandaag?

Het RIVM meldt vandaag 6.854 nieuwe coronabesmettingen, bijna 500 meer dan de 6.378 besmettingen van zondag 11 oktober. Sinds zondag zijn er 65 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. In totaal liggen er nu 1.298 covidpatiënten in het ziekenhuis, van wie 252 patiënten op de intensive care. Dat zijn er vijf meer dan zondag.

Maandag noemde CDA-minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid de cijfers van afgelopen weekeinde ‘zorgelijk’. Dat betekent volgens hem dat ‘we ons schrap hebben te zetten voor aanvullende maatregelen’. Die worden dinsdagavond onthuld tijdens een persconferentie.

2.Wat is er bekend over de inhoud van de persconferentie?

Maandag vergaderden de experts van het Outbreak Management Team. Zij brengen een advies uit aan het kabinet over de maatregelen die zij nodig achten. Nieuwe maatregelen hebben mogelijk betrekking op inperking van de mobiliteit. Ook waren er de afgelopen dagen geruchten over het invoeren van een avondklok of het afschaffen van koopavonden.

Zondag bleek al na lang overleg op het Catshuis dat het kabinet scherpere maatregelen gaat nemen. Een volledige lockdown hoopt het kabinet te kunnen voorkomen, zo meldden bronnen aan NOS. Het woord lockdown viel de afgelopen dagen al vaker. Onder anderen Diederik Gommers (Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) pleitte voor de snelle invoering van een volledige lockdown om het stijgende aantal coronabesmettingen tegen te gaan.

3. Hoe zinvol is een lockdown?

Over een lockdown − de maatschappij tijdelijk plat leggen om het aantal besmettingen in te dammen − is veel discussie. Medische experts zien de noodzaak, maar de maatregel is rampzalig voor de economie.

Het Red Team, een onafhankelijke groep wetenschappers die het kabinet ook van corona-advies voorziet, vindt dat het kabinet ‘snel, krachtig en kort’ moet ingrijpen om het coronavirus onder controle te kunnen krijgen. De groep pleit daarom nu voor een lockdown van enkele weken en ziet daarna kans voor versoepelingen.

Experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) daarentegen bekritiseren de invoering van een lockdown door autoriteiten. Het zou de bevolking te hard straffen. David Nabarro van de WHO benadrukt de grote, catastrofale gevolgen van een lockdown, zoals het tot armoede vervallen, en roept wereldleiders op te stoppen met lockdowns als belangrijkste maatregel. Overheden kunnen volgens Nabarro alleen tot lockdown overgaan als ook andere maatregelen op orde zijn, zoals testbeleid en bron- en contactonderzoek, zodat de economie draaiende blijft.

4.Is er ook positief nieuws te melden?

Zaterdag presenteerde minister De Jonge de app CoronaMelder, die waarschuwt als je te dicht in de buurt bent geweest van een coronabesmetting. De app is nu landelijk werkzaam en is inmiddels 2,7 miljoen keer gedownload.

Hoeveel mensen de app ook daadwerkelijk gebruiken en na een waarschuwingsmelding instructies voor quarantaine en testen opvolgen, zal de komende weken moeten worden geëvalueerd. Volgens experts werkt de app alleen goed als een heel groot deel van de bevolking de CoronaMelder heeft geïnstalleerd. De app is slechts een aanvulling op het bron- en contactonderzoek van de GGD. Maar dat systeem bezweek de afgelopen dagen onder de grote aantallen besmettingen. Veel GGD’s besloten daarom te stoppen met grootschalig bron- en contactonderzoek.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.