Bram Hahn Premium Corner

Pleidooi voor groepsimmuniteit komt te vroeg

09 oktober 2020

Het is goed alle mogelijke scenario’s om uit de coronacrisis te komen steeds opnieuw te wegen. Ook de opbouw van groepsimmuniteit of het afschermen van kwetsbare groepen. Maar nu die weg al inslaan, is riskant, schrijft Bram Hahn.

‘Weet je waar haast niemand meer voor pleit? Guh-roepsimmuniteit, guh-roepsimmuniteit!’ (op de melodie van Bloemetjesgordijn), was een van de fictieve corona-carnavalskrakers in het televisieprogramma Zondag met Lubach. Geestig en waar, want de term ‘groepsimmuniteit’ is haast taboe geworden. Toch klinken hier en daar weer pleidooien voor een aanpak van de coronacrisis die niet uit alle macht probeert het virus uit te roeien, maar het te laten rondgaan onder mensen die er geen last van hebben, terwijl we de kwetsbaren afschermen.

Het was niet zo raar dat het Outbreak Management Team (OMT) en het kabinet in het begin van de coronacrisis de natuurlijke opbouw van groepsimmuniteit als een pijler van de coronastrategie beschouwden. Zo is dat in het verleden bij andere uitbraken tenslotte ook gegaan: er dient zich een nieuw virus aan, mensen worden ziek, sommige zieken gaan dood en intussen neemt de afweer gestaag toe tot een niveau waarop de ziekte geen enorm gevaar meer vormt.

Virus is ideale mix van besmettelijk en dodelijk

Maar in het geval van corona liep het anders. Het virus blijkt (vanuit het perspectief van het virus zelf) de ideale mix te zijn van besmettelijk en dodelijk. Het verspreidt zich makkelijk, gaat lang niet altijd gepaard met duidelijke symptomen, maar leidt wel tot veel zieken en zelfs doden onder risicogroepen. Die ongrijpbaarheid en massale gezondheidsschade doordrongen regeringen wereldwijd van de noodzaak om ongekende maatregelen te nemen.

Maar doordat die maatregelen ook weer zeer schadelijke gevolgen hebben – voor de economie, voor het onderwijs, voor de zorg op andere terreinen, voor het geestelijk welbevinden van heel veel mensen – vinden sommigen dat ze niet in verhouding staan tot wat ze ons opleveren in de strijd tegen corona.

In het tv-programma Op1 verdedigde econoom Robin Fransman zijn visie dat we ons veel te bang hebben laten maken door de cijfers uit de begindagen van de pandemie en dat het onzin is te denken dat je het virus kunt uitroeien. Het virus is endemisch, stelt hij, en we zullen ermee moeten leven. Je kunt ook niet vertrouwen op de snelle komst van een vaccin. En de opbouw van groepsimmuniteit is wel degelijk een reddingsboei. In de tussentijd moet je jongeren de ruimte geven en kwetsbaren afschermen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.