‘Aso-azc’ niet streng genoeg: nieuwe afdeling moet overlast stoppen

19 december 2019Leestijd: 4 minuten
Ankie Broekers-Knol in de Tweede Kamer. Foto: ANP.

In het asielzoekerscentrum in Hoogeveen komt een strenge afdeling voor asielzoekers, veelal uit veilige Noord-Afrikaanse landen, die overlast veroorzaken. Het besluit werd genomen na een verzoek van de staatssecretaris voor Asiel, Ankie Broekers-Knol (VVD). De inwoners van het azc zorgen al jaren voor overlast in het Drentse stadje. Vier vragen en antwoorden over de kwestie.

Wat is er aan de hand in het azc in Hoogeveen?

In 2015 werd de voormalige gevangenis De Grittenborgh omgebouwd tot asielzoekerscentrum. In het azc is plaats voor meer dan 700 asielzoekers. Twee jaar later kreeg het azc een aparte afdeling voor mensen die overlast gaven, de zogenoemde extra begeleiding en toezichtlocatie (EBTL). De veroorzakers van overlast kregen drie maanden extra begeleiding en toezicht. Dat moest hun gedrag veranderen. Ondanks de extra begeleiding zijn er nog steeds veel incidenten met de bewoners van het ‘aso-azc’ in Hoogeveen.

De problemen zijn al langer gaande. Vorig jaar november stak een 38-jarige Algerijn beddengoed en gordijnen in brand. De man was boos omdat hij niet langer de medicijnen kreeg die hij wilde. Volgens een GGD-arts gebruikte hij ze als genotsmiddel. De man werd veroordeeld tot twee jaar cel.

In dezelfde maand duwde een inwoner van het azc, afkomstig uit Libië, een andere man van een trap. Het Openbaar Ministerie zag dat als poging tot doodslag. De rechter veroordeelde de man uiteindelijk tot zeven maanden cel, terwijl 4,5 jaar was geëist. Volgens de rechter ging het om poging tot toebrengen van zwaar letsel, een lichter misdrijf. Medewerkers van de afdeling die extra begeleiding geven aan inwoners van het azc, klaagden bij vakbond FNV over de zware werkomstandigheden. Zij zijn onder meer bedreigd door de asielzoekers.

In mei dit jaar besloot toenmalig staatssecretaris van Asiel Mark Harbers (VVD) dat de overlastgevende asielzoekers minder rechten kregen. Sindsdien mochten zij niet meer zonder begeleiding naar het nabijgelegen winkelcentrum en werd het gebied waar zij wel mochten verblijven, verder ingeperkt.

Wat heeft staatssecretaris Broekers-Knol besloten?

Ondanks de strenge maatregelen bleef er overlast voor winkeliers en omwonenden in Hoogeveen. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol maakte woensdag bekend dat de asielzoekers die ‘ernstige overlast veroorzaken’ een strikt gebiedsgebod krijgen en in een nieuwe opvanglocatie worden ondergebracht.

Lees hier ook het commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Gaat Den Haag eindelijk iets doen tegen criminele asielzoekers?

Zolang zij daar onder extra toezicht staan, mogen zij het terrein van die locatie niet af. Winkels en andere voorzieningen worden op de locatie geplaatst, zodat winkeliers buiten het terrein geen overlast meer ondervinden van de asielzoekers. Volgens Broekers-Knol komt er ook een landelijke lijst met personen die voor zware overlast zorgen. Zo kan die groep beter in kaart worden gebracht.

Die nieuwe ‘Handhaving en Toezichtlocatie’ (HTL) komt per
1 februari 2020 in plaats van de EBTL die deel was van het reguliere azc in Hoogeveen.

Hoe wordt in Hoogeveen gereageerd?

Albert Heijn-eigenaar Henri Offerein laat aan Dagblad van het Noorden weten ‘erg blij’ te zijn met ‘de aanscherping van het beleid’. Ook zegt hij ‘een wereld van verschil’ te zien tussen het gedrag van de bewoners van het azc en die van de EBTL. ‘De eerste groep wil graag in Nederland blijven, de tweede groep heeft niets te verliezen.’ Teamleider van Albert Heijn Jos Aalfs zei eerder al tegen dezelfde krant: ‘Veel mensen die hier boodschappen doen, voelen zich niet meer veilig of op hun gemak.’

Volgens RTL Nieuws is Karel Loohuis (PvdA), burgemeester van Hoogeveen, blij met de oprichting van de HTL. ‘Voor onze inwoners is het belangrijk dat zij geen overlast hebben. Ik heb er vertrouwen in dat dit met deze afspraken goed haalbaar is.’

Brand van Rijn, fractievoorzitter van de SGP in de gemeenteraad van Hoogeveen, schrijft op Twitter:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hoe is het met de overlast bij andere azc’s?

Naast de EBTL in Hoogeveen was er ook een strenge opvanglocatie in Amsterdam. Die werd in oktober gesloten door burgemeester Femke Halsema (GroenLinks). Zij schreef bij de sluiting dat ze een belofte aan omwonenden nakwam: ‘Aan de omwonenden is bij de opening in 2017 beloofd dat de zogeheten EBTL (Extra Begeleiding en Toezicht Locatie) in West na twee jaar zou sluiten.’

 

Lees hier de stelling over de buslijn in Ter Apel: Asielbus Ter Apel moet worden afgeschaft

Niet alleen azc’s met ‘aso’-afdelingen zorgen voor overlast voor omwonenden. Ook bij reguliere azc’s komen incidenten voor. Zo kreeg de politie begin december een melding van een vechtpartij in een azc in Weert. Voordat de politie daaraan een einde kon maken, bleek dat een van de inwoners, een Tunesiër (25), om het leven was gekomen. De politie gaat uit van een misdrijf: een 29-jarige Tunesiër wordt ervan verdacht zijn medebewoner te hebben gedood.

In het Groningse Ter Apel staat het grootse azc van Nederland. Daar wordt de overlast vooral veroorzaakt door winkeldiefstal en intimidatie van buspassagiers en -chauffeurs. In mei besloot toenmalig staatssecretaris Harbers dat een speciale ‘asielbus’ moest gaan rijden om de overlastgevende asielzoekers te scheiden van reguliere passagiers. De proef zou eigenlijk afgelopen weekeinde stoppen, maar omdat de onrust aanhoudt, is vorige week besloten dat de bus voorlopig blijft rijden.