Niet Rutte hoort aan Groningse schandpaal, maar PvdA-politici

10 maart 2017Leestijd: 3 minuten
De premier kreeg van Pauw en Jinek nauwelijks de kans op een weerwoord - Foto: ANP

Mark Rutte (VVD) was uitgenodigd bij Pauw en Jinek en werd het slachtoffer van een hetze met voorbedachte rade. Een tribune vol boze Groningers legde hem het vuur na aan de schenen en de minister-president kreeg van de presentatoren nauwelijks gelegenheid tot weerwoord.

Nu is onze premier niet van suikergoed, maar het kan zelfs hem te veel worden, ook al bijt hij liever zijn tong af dan dat toe te geven.

Afshin Ellian schreef eerder deze week over dit ‘volksgericht’ en ik kan het daar alleen maar mee eens zijn. Politiek en rechtspraak hebben steeds minder plaats in het parlement en in de rechtszaal en steeds vaker in praatshows. Uit naam van de democratie.

Maar er is nóg een interessant aspect. Het is belachelijk om de premier van uitgerekend het eerste kabinet dat de grieven van de Groningers serieus heeft genomen, aan de schandpaal te nagelen.

PvdA heeft nooit een poot uitgestoken voor Groningen

De aardgaswinning begon ruim een halve eeuw geleden en de ellende (aardbevinkjes, verzakkingen, wanhoop) ruim een kwarteeuw geleden. In bijna al die jaren was de PvdA oppermachtig in de provincie en stad Groningen. Maar de leiders van de sociaaldemocratie hebben geen poot voor hun burgers en kiezers uitgestoken, uit angst hun partijgenoten in Den Haag voor de voeten te lopen en vooral uit angst voor hun eigen carrière. Ze zijn ook allemaal goed terecht gekomen.

Jacques Wallage, na 11 jaar burgemeesterschap van Groningen professor in iets onduidelijks, multi-commissaris en bestuurder van alles en nog wat. Marc Calon, 10 jaar gedeputeerde en daarna voorzitter van de koepel van woningcorporaties Aedes. Voor 3 dagen per week meer vangend dan zijn voorganger voor een volle werkweek ofwel € 200.000. Hans Alders, tien jaar Commissaris van de Koningin, maar met bijklussen het dubbele van zijn salaris vangend. En na zijn vertrek alle remmen los en nu meer dan 20 nevenfuncties. Daaronder Nationaal Coördinator Groningen, die gaat over aardbevingsschade en versterking panden. Het lijkt sterk op de pyromaan die tevens lid van de vrijwillige brandweer is.

Juist dit kabinet besefte dat de Groningers steun nodig hadden

Ik ben niet bezig met een nummertje PvdA bashen. Want de man die eindelijk aan de bel trok en met zijn natte vinger sprak over ‘minstens een miljard schadevergoeding’ was Alders’ opvolger, Max van den Berg, ooit de ayatollah van de PvdA. Zonder hem had het er nog steeds somber uitgezien voor de inwoners van het aardbevingsgebied.

Van den Bergs actie viel in Den Haag in vruchtbare aarde. Eindelijk ook een kabinet dat beseft dat je niet binnen ons Koninkrijk een wingewest kunt hebben dat opgezadeld wordt met de ellende, terwijl de rest profiteert. Want dat blijft de kern van het verhaal en de Groningers verdienen domweg onze steun in woord en daad.

Dat Pauw en Jinek het nuttig en nodig achten politici aan de schandpaal te nagelen is één ding. Dat ze daarvoor ook nog de verkeerde politicus nemen, is pas echt erg.