René van Rijckevorsel

Karremans’ gelijk: excuses aan Bosniërs, dan ook aan Dutchbat

30 juni 2016Leestijd: 2 minuten

Twaalf veteranen van Dutchbat III, het bataljon dat in 1995 naar de Bosnische enclave Srebrenica werd gestuurd om de Serven af te schrikken, slepen de Nederlandse staat voor de rechter. Zij werden twintig jaar geleden op een ‘onmogelijke missie’ gestuurd. Dit schreef René van Rijckevorsel, plaatsvervangend hoofdredacteur van Elsevier, in juli 2015 over de kwestie:

Terecht zegt Dutchbat-commandant Thom Karremans dat met dank aan politici zijn eenheid niets kon uitrichten en veel veteranen een verwoest leven leiden.

Ter gelegenheid van twintig jaar ‘Srebrenica’ sprak Thom Karremans met De Telegraaf. Hij was in 1995 commandant van de Dutchbat-eenheid die de Bosnische enclave moest beveiligen. Het verhaal is bekend: Srebrenica werd overlopen door de Serviërs van Ratko Mladic, de Nederlanders stonden erbij en keken ernaar en later zijn achtduizend Bosnische moslims vermoord.

Er was de opmerking van Karremans dat hij ‘slechts de pianist’ was, een foto van een glas champagne met Mladic, en daags na de val een hospartij met veel bier in Zagreb, en met premier Wim Kok (PvdA) en prins Willem-Alexander erbij. Ai, kwalijke beeldvorming!

Gebrekkig mandaat

Was Karremans in Amsterdam, dan riepen ze: ‘Kijk daar nou, die moordenaar.’ Maar nu slaat hij terug. De ontvangst in Zagreb moest zo nodig van generaal Hans Couzy, niet van hem. Dutchbat had door een gebrekkig mandaat en met ‘klapperpistooltjes’ nooit iets kunnen uitrichten tegen de Serviërs. De ‘Dutchbat-tolk’ die hem aangeklaagd wil zien, viel niet eens onder zijn bevel. En minister Jeanine Hennis (VVD) die spijt betuigde aan nabestaanden? Onverteerbaar.

Laat de politiek excuses aanbieden aan Dutchbat, dat met dank aan politici alleen kon ‘modderen’, zijn eigenwaarde verloor en waarvan zo veel veteranen nu een verwoest leven leiden, vindt hij. Raak.

Elsevier nummer 29, 18 juli 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.