In beeld: JSF’s landen in Leeuwarden

23 mei 2016Leestijd: 1 minuut
Het is de eerste keer dat er een JSF op Europese bodem landt - Foto: ANP

Op de Vliegbasis Leeuwarden zijn maandagavond rond de eerste twee JSF-straaljagers geland.  De vliegtuigen landden rond 21.15, ruim een uur later dan gepland maar wel voor het eerst op Nederlandse bodem.

Ruim duizend spotters en belangstellenden uit heel Europa hadden zich met trapjes en camera’s bij de basis opgesteld om de komst van de vliegtuigen te zien.

2016-05-23 21:32:59 Marssum - Vliegtuigspotters kijken vanaf een spottersplek naar de aankomst van de Joint Strike Fighter (JSF of F-35) bij Vliegbasis Leeuwarden. ANP SIESE VEENSTRA

Een vliegtuigspotter filmt het toestel met zijn smartphone – Foto: ANP

Primeur

De vliegbasis heeft de Europese primeur. Het is voor het eerst dat de JSF (of F-35) buiten de Verenigde Staten te zien is. Minister Jeanine Hennis (Defensie) zat in een Gulfstream die voor de JSF’s uitvloog.

2016-05-23 21:43:21 LEEUWARDEN - De Joint Strike Fighter (JSF of F-35) na de landing op Vliegbasis Leeuwarden. De minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert reageert in gesprek met een van de F35 vliegers. Het is voor het eerst dat het gevechtsvliegtuig buiten de Verenigde Staten te zien zal zijn. Nederland heeft 37 Joint Strike Fighters aangeschaft als opvolger van de F-16. ANP VINCENT JANNINK

Hennis vloog voor de JSF’s uit – Foto:  ANP

De Joint Strike Fighters voeren de komende drie weken testvluchten uit in de omgeving van de vliegbases in Leeuwarden en Volkel om het geluid te laten ervaren.

2016-05-23 21:16:03 LEEUWARDEN - De Joint Strike Fighter (L)(JSF of F-35) landt op Vliegbasis Leeuwarden gevolgd door een F-16.  Het is voor het eerst dat het gevechtsvliegtuig buiten de Verenigde Staten te zien zal zijn. Nederland heeft 37 Joint Strike Fighters aangeschaft als opvolger van de F-16. ANP VINCENT JANNINK

De JSF tijdens de landing op vliegbasis Leeuwarden – Foto: ANP

Er zijn zorgen bij omwonenden dat de F-35 meer herrie maakt dan de F-16. De vervanging van de Nederlandse F-16 zal vanaf 2019 beginnen. Nederland koopt 37 toestellen.