De doorbraak in de zaak Els Borst laat helaas nog op zich wachten

23 december 2014Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Is er een doorbraak in de moord op Els Borst? Die suggestie werd maandagavond gewekt in het NOS Journaal en in mindere mate Nieuwsuur.

Maar het is niet waar.

Het NOS Journaal opende maandagavond met de mogelijke doorbraak en verwees daarbij naar de uitzending van Nieuwsuur. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries had een concrete tip van een zogeheten ‘geheimhouder’ doorgespeeld aan de politie. Recherchechef Henk Bril toonde zich optimistisch dat de zaak zou worden opgelost. Dat bedoelde hij echter in algemene zin.

Psychiatrische patiënt

In werkelijkheid was de tip al van enige tijd geleden en heeft die volgens de politie niets opgeleverd. De dader van de moord is helaas nog steeds niet opgepakt.

Dat een psychiatrische patiënt achter de moord op Els Borst zit, is volgens de politie het meest waarschijnlijke scenario.  Ook de reconstructie die in het kerstnummer van het weekblad Elsevier staat, gaat hier vanuit. Maar het onderzoek naar de moord op de 81-jarige oud-minister van Volksgezondheid is ingewikkeld.

Beroepsgeheim

Pas vier dagen nadat ze op 10 februari van dit jaar dood in de garage bij haar woning in Bilthoven was gevonden, maakten politie en Openbaar Ministerie bekend dat ze ‘waarschijnlijk’ door een misdrijf is gestorven. Ondanks dadersporen – waaronder DNA – is de zaak tien maanden later nog niet opgelost.

Het is goed mogelijk dat een geheimhouder zoals een psychiater of een arts meer weet over de toedracht van de moord en zelfs weet wie de dader is. Diegene moet vervolgens zelf beslissen of hij of zei de politie informeert. Geheimhouding is niet absoluut. Bijvoorbeeld als er een kans is op herhaling, mag het beroepsgeheim worden ‘overtreden’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.