Paard? Lekker!

16 februari 2013Leestijd: 1 minuut

De fraude met rundvlees door er goedkoper paardenvlees door te mengen heeft gelukkig positieve gevolgen: de verkoop van paardenvlees stijgt spectaculair. Dat is uitstekend nieuws.

De verkoopstijging is het onvermoede effect van grootschalige fraude – mogelijk ook door twee Nederlanders – met de verkoop van paardenvlees.

Lasagnes

Twee Bredanaars zouden in Roemenië paardenvlees hebben gekocht en dit hebben verhandeld als duurder rundvlees. Het paardenvlees blijkt te zijn verwerkt in onder meer in kant-en-klaarmaaltijden als lasagnes. Eerst ontdekt in het Verenigd Koninkrijk, daarna ook in andere Europese landen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voert in Nederland met spoed grootschalige inspecties uit om producten met rundvlees te controleren op de aanwezigheid van paardenvlees.

Gezond en lekker

Het geknoei met paardenvlees is verwerpelijk. Consumenten moeten eerlijk worden geïnformeerd over de samenstelling van voedsel. Wel is een aardige bijkomstigheid van de fraude dat de belangstelling voor paardenvlees groeit en daarmee ook de kennis. Wat blijkt; paardenvlees is goedkoop, gezond en lekker. Deze kennis leidt tot stijgende verkoop van paardenvlees. Dat is prachtig.

De beperkte waardering voor paardenvlees leidde ertoe – in paardenlanden als Nederland en het Verenigd Koninkrijk – dat paarden werden vernietigd. Als door de vermeende fraudezaak een einde komt aan deze verspilling van uitstekend voedsel, dan is een prima – al is het een onbedoeld en onvermoed – neveneffect.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.