nederland

VNL loost ‘disfunctionerende’ Bram Moszkowicz

13 januari 2016

De politieke loopbaan van Bram Moszkowicz (55) is in de knop gebroken. In april werd hij gelanceerd als de voorman van VoorNederland (VNL), een partij van PVV-afvalligen. Woensdagochtend heeft deze partij hem aan de kant gezet.

In een interview met weekblad Elsevier zeggen partijvoorzitter Laurence Stassen, bestuurslid Johan Driessen en Tweede Kamerlid Joram van Klaveren het vertrouwen op in Moszkowicz. Hij moet weg als beoogd lijsttrekker, want het ontbreekt hem aan ‘toewijding’; hij ‘onderschatte de zwaarte van het politieke werk’ en hij ‘wilde de kool en de geit sparen’, zodat hij slechts een slap aftreksel presenteerde van het programma van deze rechtse partij.

Vergist

De drie VNL-bestuurders zeggen dat ze zich enorm in Moszkowicz vergisten. De geroyeerde strafpleiter kreeg volgens Stassen een ‘uitgelezen kans om zich politiek te positioneren’. Stassen zegt in Elsevier: ‘Om politiek te slagen, moet je het ook echt willen. Bram wilde de politiek er een beetje bij doen.’

In een reactie tegen Elsevierzegt Moszkowicz zélf opgestapt te zijn: ‘Ik laat me niet gebruiken als een trekpop. Dankzij mij heeft de partij meer dan duizend leden binnengehaald.’

Smoesjes

Stassen, Driessen en Van Klaveren zeggen dat Moszkowicz het gewoon niet kon opbrengen. Elke maandag namen ze de politieke actualiteit met hem door. Maar: ‘Bram deed zijn huiswerk niet’ en ‘Een week later bleek dat hij er weinig van had onthouden.’

Bovendien: ‘Hij maakte zich met smoesjes uit de voeten’ en kwam soms gewoon niet opdagen omdat ‘hij zich liet strikken door een tv-programma voor opnames in Vietnam’. Dan weer ‘werd hij weggeroepen door de Speakers Academy’. Ook vertellen zij dat Moszkowicz bedragen factureerde voor zijn inspanningen en onkosten. Per sms verzocht hij het bestuur om snel te betalen. Volgens Van Klaveren maakte VNL 15 mille over.

Het VNL-bestuur voerde woensdagochtend een laatste gesprek met de beoogd lijsttrekker. De uitkomst stond vooraf vast: Moszkowicz werd afgezet. Kamerlid Joram van Klaveren (ex-PVV) zegt in Elsevier dat hij ‘de honneurs voorlopig waarneemt. Iets wat ik feitelijk al deed, doordat Bram disfunctioneerde.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.