nederland

SP-fractievoorzitter vergelijkt Wilders en Trump met Hitler

11 januari 2016Leestijd: 1 minuut

SP-fractievoorzitter Bianca Behr van Hoogeveen heeft PVV-leider Geert Wilders en de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump maandag vergeleken met Adolf Hitler.

Behr zette een foto van Hitler op het sociale medium met daarnaast foto’s van Wilders en Trump. Als begeleidende tekst schreef ze ‘Zoek de verschillen’.

Het bericht zorgde voor veel ophef op Twitter. De tweet werd in korte tijd vaak gedeeld – ook door Geert Wilders zelf. Behr kreeg veel woedende reacties op haar actie en besloot het bericht te verwijderen.

Advies

Tegen De Telegraaf zegt ze geen spijt te hebben van haar actie. ‘Ik heb dat bericht verwijderd, omdat Wilders het duidelijk prettig vindt. Die spint er garen bij. Hij heeft het zelfs geretweet.’ Het raadslid kreeg van haar eigen partij het advies om de tweet te verwijderen.

Behr zegt dat haar mening over Wilders geen SP-standpunt is. ‘Maar omdat ik fractieleider ben, leggen mensen toch de link. Ook dat was een reden om het bericht offline te halen.’

‘Gemeenschappelijke kenmerken’

Ze vindt de vergelijking tussen Wilders, Trump en Hitler nog steeds terecht. ‘Ik zeg niet dat Wilders een massamoordenaar wordt, zoals Hitler. Maar hij zet wel een complete bevolkingsgroep weg en zet anderen aan negatief naar die groep te kijken. Dat deed Hitler ook. De overeenkomsten zijn er gewoon.’

Behr zegt te zijn geschrokken van de ophef die haar bericht heeft opgeleverd. Volgens de SP’er zijn haar adresgegevens ook gepubliceerd op internet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.