nederland

ME’er slaat onschuldige burger tegen de vlakte in Geldermalsen

17 december 2015Leestijd: 2 minuten

Bij de rellen in Geldermalsen is een onschuldige burger woensdagavond voor haar huis tegen de grond geslagen door een agent van de Mobiele Eenheid (ME). Het slachtoffer, Saskia van Kessel, vertrok na de ontruiming van de raadszaal naar huis en werd voor de deur mishandeld. Ze ligt met ernstig letsel in het ziekenhuis.

Van Kessel bezocht de raadsvergadering van de gemeente Geldermalsen over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum dat plaats moet bieden aan 1.500 migranten.

Als eigenaar van haar makelaarskantoor en oud-voorzitter van de winkeliersvereniging was ze betrokken bij het besluit van de gemeente. Ook had ze direct belang bij de beslissing omdat zij en haar broer bedrijfspanden beheren op het industrieterrein waar het asielzoekerscentrum mogelijk zal komen.

De vergadering werd echter verstoord door een woedende menigte die buiten met onder meer vuurwerk, blikken bier en bakstenen gooiden. De ME moest opdraven om de gemoederen tot bedaren te brengen. Agenten losten een aantal waarschuwingsschoten. Ondertussen werd de raadszaal ontruimd en de vergadering geschorst.

Aankoop

Van Kessel vertrok van het stadhuis naar haar woning in het centrum van de stad en stopte tussendoor nog om een tas te kopen. Na haar aankoop wandelde ze met haar vriend naar huis, dat op ongeveer zeshonderd meter van het stadhuis ligt. Bij aankomst trof ze een agent aan bij de voordeur. Om te bewijzen dat zij de bewoners van de woning waren, toonde Van Kessel haar huissleutel.

De agent negeerde de sleutel en begon zonder waarschuwing in te slaan op de vrouw. Volgens advocaat Esther Vroegh was er geen enkele communicatie tussen Van Kessel en de agent en deelde hij ruwe klappen uit. Waarom hij op haar begon in te slaan, is volledig onbekend. Het slachtoffer ligt op de intensive care in het ziekenhuis met hersenletsel. Ze heeft een bloeding tussen haar hersenvlies en schedel.

Van Kessel is een tegenstander van de komst van het asielzoekerscentrum, maar benadrukt dat ze haar mening op vreedzame wijze ventileerde. Ze verwerpt de manier waarop de relschoppers protest aantekenden. Advocaat Vroegh zegt in reactie tegen Elsevier dat er aangifte zal worden gedaan tegen de betrokken ME’er. De politie was niet bereikbaar voor commentaar.

Industrieterrein

Woensdagavond vertaalde de weerstand van een deel van de tegenstanders zich uit in geweld. Er heerste veel verdeeldheid over de mogelijke komst van het asielzoekerscentrum. De gemeente wil met de bouw van het opvangcentrum een financieel debacle goedmaken.

De gemeente kocht de grond van boeren en investeerde in het gebied, maar het bedrijventerrein leverde te weinig rendement op. Dat blijkt uit gemeentelijke stukken die NRC Handelsblad heeft ingezien. Om het financiële gat te dichten, wil het bestuur een asielzoekerscentrum bouwen voor 1.500 personen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.