nederland

Vijf vragen en antwoorden over de ‘nieuwe ov-chipkaart’

18 september 2015Leestijd: 2 minuten

Vrijdag presenteerde het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) hun toekomstvisie voor de komende jaren. Door het invoeren van reizen op bankpas of mobiele telefoon willen zij een einde maken aan inchecken, uitchecken en reizen op saldo.

De ov-chipkaart is nu ruim een jaar het enige wettige betaalmiddel in het openbaar vervoer. Sinds het afschaffen van het treinkaartje heeft de kaart veel kritiek gehad, onder meer omdat treinreizigers ‘horendol‘ zouden worden van het verplicht in- en uitchecken. Daarom komt de NOVB met plannen om het vervoer gebruiksvriendelijker te maken.

Waarmee zou ik dan kunnen betalen?

Met uw bankpas of smartphone. De NOVB wil hetzelfde systeem invoeren als Londen, waar reizigers met hun bankpas kunnen ‘in- en uitchecken’. In juni kwam de toeristenbond ANWB al met een reiskaart die werkte volgens hetzelfde principe als een creditcard.

Reizen met de smartphone is ook geen nieuw idee. NS-topman Timo Huges zei in 2014 dat onderzoek in deze richting werd gedaan. Volgens het AD zal de smartphone-reiziger achteraf een sms krijgen van de ritgegevens en kosten.

Hoef ik geen saldo meer op te laden?

Nee. Als u ervoor kiest om met uw bankpas te reizen, zal er via automatische incasso geld van uw rekening worden gehaald. De smartphone zal worden gekoppeld aan uw bankrekening, dus ook hiermee zult u achteraf kunnen betalen.

De NOVB erkent dat het reizen op rekening meer risico’s met zich meebrengt dan het reizen op saldo. Daarom worden de nieuwe ideeën eerst getest.

Wat moet ik met mijn ov-chipkaart doen?

Die kunt u gewoon houden. Alle mogelijkheden om met de ov-chipkaart te reizen blijven bestaan. Volgens de vervoerders zijn de meeste reizigers wél tevreden over het gebruiksgemak.

De innovaties worden gezien als verbeteringen en uitbreidingen van de mogelijkheden, niet als vervangingen.

Niet meer in- en uitchecken?

De NOVB spreekt over ‘beacons‘: apparaatjes die via bluetooth-technologie kunnen zien wie er in de buurt is. Op die manier wordt de aanwezigheid in de trein automatisch geregistreerd en zijn boetes voor het vergeten in of uit te checken verleden tijd.

Dit jaar nog wordt een proef gestart tussen Amersfoort en Ede-Wageningen, waarbij treinreizigers niet meer hoeven in en uit te checken bij overstap naar een andere vervoerder.

Wanneer worden de innovaties doorgevoerd?

Eerst zal het reizen op bankpas worden getest, daarna het reizen op mobiele telefoon. De onderzoeken zullen dit jaar nog beginnen.

Als de resultaten goed zijn, worden de nieuwe betaalmogelijkheden in de loop van 2016 voor iedereen beschikbaar gesteld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.