Politie haalt man uit wc-ruimte Thalys Rotterdam Centraal

18 september 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Een arrestatieteam van de politie heeft een jongeman uit de wc-ruimte van de Thalys op Rotterdam Centraal gehaald. De jongeman is gearresteerd.

Niet alleen de Thalys, die onderweg was van Amsterdam naar Parijs, was leeggehaald. Ook de eerste acht perrons zijn ontruimd.

Onderhandelaar

De verdachte droeg zwarte kleding en sportschoenen en verschanste zich bijna 3 uur in de wc-ruimte. Volgens ooggetuigen sprong de man op Rotterdam Centraal in de trein. Tijdens zijn arrestatie zou de man hebben gehyperventileerd, waarna hij flauwviel.

Leden van het arrestatieteam drongen met mitrailleurs de trein binnen. De politie nam het zekere voor het onzekere vanwege het incident met de Thalys in Frankrijk in augustus. Er zijn geen aanwijzingen dat de persoon in de wc bewapend is.

De eerste acht perrons van Rotterdam Centraal zijn ontruimd, maar van de andere perrons rijden inmiddels weer treinen.. Reizigers moeten rekening houden met ernstige vertraging.

Aanslag

Vorige maand werd ter hoogte van het Franse Arras een 25-jarige Marokkaan overmeesterd in een Thalys onderweg naar Parijs. Ook hij had zich in de wc verstopt en was bezig met het voorbereiden van zijn aanslag.

De dader, Ayoub el Khazzani, had onder meer een kalasjnikov en een Stanleymes bij zich. Naar eigen zeggen wilde hij geen aanslag plegen, maar een overval. Het is een teruggekeerde Syriëganger die al bekend was bij de Europese inlichtingendiensten.

Het arrestatieteam op Rotterdam Centraal (foto: ANP)