buitenland

Zo wisten deze helden een bloedbad in de Thalys te voorkomen

22 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Twee Amerikaanse militairen en een student wisten gisteren de schutter in de Thalys tussen Amsterdam en Parijs te overmeesteren. De Amerikanen Anthony Sadler en Alek Skarlatos hebben hun verhaal gedaan.

Samen met hun vriend Spencer Stone, die in het ziekenhuis ligt, konden ze de dader ontwapenen nadat hij al geschoten had. Sadler en Skarlatos  Zij doen zaterdag hun verhaal aan CNN.

Kalasjnikov

De drie Amerikanen kwamen tot actie nadat ze een man met een ontbloot bovenlijf en een kalasjnikov de wc zagen uitlopen. De Britse consultant Chris Norman dook weg in zijn stoel. Een van de Amerikanen liep op de schutter af en wist hem tegen de grond te werken.

‘Mijn vriend Alek riep: ‘pak hem’, dus Spencer sprong onmiddellijk op hem om hem te overmeesteren, gevolgd door Alek en ikzelf,’ vertelt Anthony Sadler, die overigens ook een filmpje wist te maken van de dader. ‘We hebben het toen met z’n drieën in elkaar geslagen. Spencer werd daarbij meerdere keren gesneden met een stanleymes’. Alek wist de kalasjnikov van de dader af te pakken en hem ermee op zijn hoofd te slaan.

‘Ik begon hem vast te binden met de hulp van Chris (Norman), een andere passagier. Ik zag een man die gesneden was in zijn hals, dus toen begon Spencer er druk op uit te oefenen zodat hij niet doodbloedde’.

Bij de aanslag op de Thalys nabij de Franse plaats Arras raakten twee mensen gewond. Zij liggen in het ziekenhuis maar zijn buiten levensgevaar. Daarnaast raakte de Franse acteur Jean-Hughes Anglade licht gewond aan zijn hand.

Jihadist

De vermoedelijke schutter is de 26-jarige Marokkaan Ayoub El Kahzzani. Hij woonde in 2014 in Spanje en zou daarna naar Frankrijk zijn verhuisd. Ook zou hij onlangs in Syrië zijn geweest.

Hij was bekend bij de Europese veiligheidsdiensten om zijn jihadistische overtuigingen.  Ook zou bij  bekend zijn bij de Franse diensten vanwege een sympathie voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Hij wordt nu vastgehouden en ondervraagd, maar weigert tot nog toe te praten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.