Zo radicaliseerde Thalys-schutter El Khazzani

25 augustus 2015Leestijd: 3 minuten
'i-Tele'

De Franse openbaar aanklager in Parijs is officieel een terreuronderzoek gestart naar de Thalys-schutter Ayoub El-Khazzani. Volgens justitie begon het radicaliseringspad van de Marokkaan vijf jaar geleden in de Spaanse havenstad Algeciras.

Politieagenten met bivakmutsen brachten de terreurverdachte dinsdag naar de rechtbank in Parijs. Op beelden van i-Tele is te zien hoe de 25-jarige Marokkaan op blote voeten, met masker voor de ogen en gestoken in een blauw pak de rechtbank wordt binnengeleid.

Formeel onderzoek

De Franse openbaar aanklager startte dinsdag formeel een strafrechtelijk onderzoek wegens terrorisme tegen El-Khazzani, zo liet aanklager François Mollins weten tijdens een persconferentie. Franse justitie baseert zich op informatie van de inlichtingendiensten van Spanje, Frankrijk, Duitsland en België.

Uit die informatie, waarover dagblad Le Figaro schrijft, komt een beeld naar voren van een jongeman uit het noorden van Marokko die steeds radicalere opvattingen kreeg.

Radicalisering

El-Khazzani leidde een onopvallend bestaan in Tetouan in Noord-Marokko totdat hij in 2007 naar Spanje verhuist. Hier verblijft hij drie jaar in Madrid totdat hij in 2010 naar de havenplaats Algeciras in Andalusië verhuist.

Hier, aan de oevers van de Straat van Gibraltar bezoekt hij een salafistische moskee. Volgens de aanklagers ontstaan hier de radicale opvattingen van El-Khazzani. Door zijn steeds radicalere gedrag komt hij zo voor het eerst in beeld bij de Spaanse veiligheidsdiensten.

Drugshandel

De streng-religieuze uitingen zijn niet de enige reden waarom El-Khazzani opvalt. Volgens de Spaanse politie houdt de jonge Marokkaan zich ook bezig met drugshandel in de Zuid-Spaanse havenplaats waar vandaan boten naar de Marokkaanse plaats Tanger vertrekken.

In februari 2014 laten Spaanse inlichtingendiensten aan Franse collega’s weten dat El-Khazzani naar Frankrijk is vertrokken. De Franse binnenlandse veiligheidsdienst onderwerpt El-Khazzani aan een zogeheten S-onderzoek waaruit blijkt dat de man ondanks zijn jihadistische opvattingen geen direct gevaar vormt.

Frankrijk en België

In Parijs gaat El-Khazzani flyers uitdelen voor telecombedrijf Lycamobile. Hier wordt hij na twee maanden alweer weggestuurd, omdat de Marokkaan niet over de juiste verblijfspapieren beschikt.

Vervolgens gaat El-Khazzani door naar België. Vermoedelijk bezoekt hij hier zijn zus die, eveneens zonder verblijfsvergunning, in Molenbeek woont. Deze zus, die zich Oum Badr liet noemen, liet zich op haar Facebook-pagina streng-religieus en fundamentalistisch uit. De Belgische politie verrichtte maandagavond huiszoekingen in Molenbeek, vermoedelijk bij deze zus.

Geen overval

El-Khazzani probeerde volgens de Duitse radiozender RBB op 10 mei een vlucht te nemen naar Istanbul, maar werd tegengehouden. De Duitse politie pakte de Marokkaan op, maar liet hem gaan na ondervraging.

Hierna verdween hij uit beeld, totdat hij vorige week vrijdag zwaarbewapend opdook in de Thalys van Amsterdam naar Parijs. El-Khazzani houdt bij hoog en laag vol dat hij geen jihadistische bedoelingen had, maar dat hij een overval wilde plegen op passagiers in de sneltrein. De AKM-Kalasjnikov van Oost-Duitse makelij zou hij hebben gevonden in een park. Franse justitie gelooft helemaal niets van dat verhaal en gaat, op basis van het bovenstaande profiel, uit van een terroristische daad. Het feit dat hij, vlak voor zijn daad in de Thalys, op zijn mobiele telefoon nog een jihadistische website bezocht, zal El-Khazzani ongetwijfeld niet helpen bij zijn verweer.