nederland

Kamer verdeeld over migranten: ‘Grenzen dicht is droombeeld’

16 september 2015Leestijd: 2 minuten

De eerste drie sprekers bij de Algemene Politieke Beschouwingen laten zich vooral uit over één onderwerp: migratie. Opnieuw blijkt dat de verschillende oplossingen van de partijen in de Tweede Kamer ver uit elkaar liggen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra meent dat het een illusie is dat de Europese grenzen met hekken compleet kunnen worden afgesloten. ‘De grenzen sluiten is een droombeeld. Ze gaan dan via een landweggetje.’ De uitspraak is opvallend, omdat het VVD-verkiezingsprogramma letterlijk zegt dat de Europese buitengrenzen dicht moeten.

Half Afrika

Het was voor PVV-voorman Geert Wilders aanleiding om uit te halen naar de liberalen. ‘Dit is een verkapte uitnodiging voor vluchtelingen. De VVD haalt half Afrika hiernaartoe.’

Zijlstra reageerde dat hij wil dat vluchtelingen uit Syrië in de regio worden opgevangen. Toch sloot hij niet uit dat Nederland opnieuw grenscontroles gaat uitvoeren. Als andere landen dat ook doen, ‘dan ontkom je er niet aan om dat zelf op een gegeven moment ook te gaan doen’, zei Zijlstra.

Roemer

Geert Wilders lag ook overhoop met SP-leider Emile Roemer, die woensdag als eerste sprak tijdens de Algemene Beschouwingen, traditioneel het belangrijkste politieke debat van het jaar op het Binnenhof. Roemer zei zich zorgen te maken over de migrantenproblematiek. ‘Mensen zitten in ellende, we kunnen hen niet aan hun lot overlaten.’

Wilders beet Roemer daarna toe dat hij een ‘asielbom’ op Nederland gooit. ‘U gelooft in sprookjes,’ zei Wilders, waarbij hij opnieuw wees op de gewenste opvang in de regio, voor de Syriërs die vluchten voor de oorlog en Islamitische Staat in hun land.

CDA

Sybrand van Haersma Buma zei meer discussie te willen over de oorzaken van de migratiestromen. De leider van CDA pleitte opnieuw voor deelname van Nederlandse aan militaire acties tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië. ‘We moeten dáár aan het werk. We moeten gebieden beveiligen.’ Ook wil de partij ‘safe havens’ oprichten in Syrië, zodat vluchtelingen in eigen land daar kunnen worden opgevangen.

De Algemene Beschouwingen duren nog tot donderdag. Dan komt ook Premier Rutte aan het woord.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.