‘Grote werkachterstand bij het UWV’: Kamer wil opheldering

26 september 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De uitkeringsinstantie UWV kampt met enorme werkachterstanden. Kamerleden willen nu opheldering van minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken.

Op tenminste drie afdelingen van het UWV lopen de voorraden enorm op, schrijft dagblad Trouw zaterdag op basis van interne stukken.

Niet onderzoekswaardig

Zo zou er bij de divisie handhaving 73.000 fraudemeldingen op de stapel liggen, wachten bij het Werkbedrijf 47.000 mensen op een reintegratietraject, en moeten verzekeringsartsen bij de afdeling Sociaal-medische zaken nog 25.000 arbeidsongeschikten herkeuren. ‘Er moet snel en nadrukkelijk worden gezocht naar een andere werkwijze’, luidt de noodoproep in de interne stukken.

In een managementsrapportage staat dat bij de afdeling Handhaving het aantal te behandelen meldingen met duizenden per maand toeneemt. Ben Rolloos, de directeur Handhaving, overweegt om zo’n 30 procent van de zaken een lage prioriteit te geven en ze daarmee als ‘niet onderzoekswaardig’ te bestempelen. Volgens de directeur is bij veel meldingen de kans toch groot dat er geen daadwerkelijke overtreding heeft plaatsgevonden.

Eind 2014 kregen ook al duizenden fraudesignalen het label ‘niet onderzoekswaardig’. Het UWV verdedigde dat toen met het argument dat het een eenmalige actie betrof om de voorraad weg te werken.

Onacceptabel

Kamerleden willen opheldering van de minister. ‘Elk serieus fraudesignaal moet serieus onderzocht worden. De grote achterstanden bij UWV zijn dan ook onacceptabel, zeker als er zaken maar in een la verdwijnen vanwege een gebrek aan capaciteit,’ zei bijvoorbeeld D66-kamerlid Steven van Weyenberg.

Hij gaat Asscher ook aanspreken op de achterstanden bij de herbeoordelingen bij arbeidsongeschiktheid: ‘Mensen moeten niet jaren in de uitkering worden gelaten zonder dat de artsen van UWV de vinger aan de pols houden.’ De achterstand zou in vijf jaar tijd zijn verdubbeld.

Het UWV reageert door te zeggen dat er ‘op enkele onderdelen hoge werkvoorraden zijn’, maar dit zou al langer zo zijn en het wegwerken ervan zou niet altijd op korte termijn mogelijk zijn. Oorzaken hiervoor zijn onder meer de noodzaak voor gespecialiseerd personeel en een te krap budget.

De uitkeringsdienst ontkent dat er bij re-integratie sprake is van een achterstand: de achterstand bij herbeoordelingen zou het gevolg zijn van onvoldoende budget en dit is een ‘politieke keuze,’ aldus het UWV. De dienst zegt dat het aantal herbeoordelingen is gegroeid en nu hoger ligt dan eerder met het ministerie werd afgesproken. Maandag vergadert de Tweede Kamer over de herbeoordelingen van het UWV.