nederland

Geen straf voor agenten die Mike Stok doodschoten

05 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De twee agenten die Mike Stok in 2013 om het leven hebben gebracht, krijgen geen straf. Vier vragen en antwoorden over deze zaak.

1. Wat was de aanleiding?

Mike Stok werd in de nacht van 7 april 2013 bekeurd door stadswachten in de Fazantstraat in Rotterdam vanwege zijn loslopende hond. Stok maakte een agressieve indruk na de boete; hij zou de toezichthouders hebben belaagd, waarna de politie werd ingeschakeld. Toen de agenten arriveerden, zette Stok een sprint in. Tijdens de vluchtpoging maakte hij een doorgeslagen en gevaarlijke indruk, waarop de agenten besloten te schieten.

Stok werd in zijn rug geraakt vlak voor hij de binnentuin van zijn huis betrad en overleed. De agenten verklaarden dat ze bang waren dat Stok een willekeurig persoon op straat iets zou aandoen. Ook dachten ze dat hij een bijl bij zich had, achteraf bleek dit een wandelstok te zijn. De nabestaanden van Stok konden zich niet vinden in die verklaring en spanden een rechtszaak aan.

2. Op grond waarvan zijn de agenten vervolgd?

De familie was ervan overtuigd dat Stok niet over straat liep met de bedoeling een willekeurig persoon iets aan te doen. Volgens familieleden is er onterecht geschoten en moeten de agenten vervolgd worden.

Het Openbaar Ministerie (OM) bepaalde in juli dat de agenten werden ontslagen van rechtsvervolging omdat er sprake was van een noodweersituatie; Stok vormde een gevaar voor zijn omgeving.

De nabestaanden van het slachtoffer reageerden verbolgen op de uitspraak en schakelden het gerechtshof in. Het hof dwong het OM vervolgens om de agenten toch te vervolgen.

3. Waarom krijgen ze geen straf?

De rechter oordeelde dat er achteraf geen sprake was van een dreigende situatie voor onschuldige burgers. Het gedrag van Stok deed wel vermoeden dat er gevaar zou kunnen ontstaan, waardoor de reactie van de agenten werd gerechtvaardigd.

Schieten was de enige methode om Stok op dat moment af te stoppen, oordeelde de rechtbank. Het gebruik van bijvoorbeeld pepperspray had niet gewerkt.

4. Doodslag bewezen, maar toch ontslagen van rechtsvervolging?

De rechter heeft bevestigd dat de ene agent doodslag heeft gepleegd en de andere agent een poging daartoe. Door de ontstane chaos bij de situatie en het potentiële gevaar dat er had kunnen ontstaan voor de omgeving, werd de actie van de agenten niet als strafbaar beoordeeld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.