nederland

Acties politie kosten miljoenen, hardrijder profiteert

07 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De acties van politieagenten hebben de schatkist al miljoenen euro’s gekost. Maar voor burgers pakken de acties niet altijd nadelig uit: agenten flitsen automobilisten pas als zij 40 kilometer per uur te hard rijden.

Het cao-conflict heeft de schatkist al zeker 66 miljoen euro gekost, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Politiebond waarover De Telegraaf beschikt. Agenten weigeren nu al vijf maanden lang bonnen te schrijven voor lichte overtredingen.

Onbegrijpelijk

De acties hebben de schatkist dus al miljoenen gekost: ‘En iedere dag dat er geen akkoord over een nieuwe politie-cao is, loopt dat bedrag verder en verder op,’ zegt Dick Harte van de NPB tegen de krant.

‘Wij blijven ook doorgaan met dit soort publieksvriendelijke acties, waardoor burgers eenzelfde bedrag niet hoeven te betalen en dus aan andere, leukere dingen kunnen uitgeven.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Agenten hebben radarapparatuur anders ingesteld, waardoor hardrijders niet in alle gevallen een bekeuring krijgen. De verkeersveiligheid komt volgens de NPB niet in het geding: ‘Bij een overtreding houden we iemand wel staande. Maar waar we vroeger een bon uitschreven, komt hij er nu met een waarschuwing vanaf.’

Aanbod

Politiebonden eisen al langer een nieuw cao. Zij zijn niet tevreden met de loonruimte-overeenkomst die premier Mark Rutte (VVD) op 10 juli bekendmaakte voor ambtenaren: een algemene loonsverhoging van 5,05 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro.

‘We vinden het onbegrijpelijk dat het kabinet en minister Van der Steur serieus verwachten dat de politiemedewerkers zich na vier maanden actievoeren met zo’n mager aanbod het bos in laten sturen,’ zeggen de bonden.

Minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid) vindt het op zijn beurt onbegrijpelijk dat de politiebonden het akkoord negeren en volgens hem weigeren in gesprek te gaan. Hij is niet van plan extra toezeggingen te doen.

Volgens Van der Steur heeft het kabinet al ‘ten volle zijn verantwoordelijkheid genomen’. ‘Er is maximaal bereikt wat er bereikt kon worden.’ Hij vindt het ‘onbegrijpelijk dat men niet komt onderhandelen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.