nederland

NS wil dat opgestapte topman Huges zijn bonus weer inlevert

19 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Moet de opgestapte NS-topman Timo Huges zijn bonus (gedeeltelijk) inleveren? Als het aan de NS ligt wel. De Nederlandse Spoorwegen eisen het geld terug van hun voormalige baas.

Maximaal 86.000 euro kan Huges ontvangen als variabele beloning voor zijn prestaties in 2014. Onder zijn leiding heeft de NS vorig jaar betere reisresultaten behaald, schrijft De Telegraaf. Zo was de punctualiteit beter en gaven reizigers het spoorbedrijf een hoger rapportcijfer dan in voorgaande jaren.

Diskrediet

De NS wil niet dat Huges het geld houdt dat hij in maart dit jaar kreeg. ‘We vinden dat Huges nu geen aanspraak meer kan maken op deze beloning,’ aldus een woordvoerder. ‘Hij heeft de NS in diskrediet gebracht.’ De vraag is of de voormalige NS-baas juridisch gezien aanspraak kan maken op de uitkering.

Eerder zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in de Tweede Kamer dat Huges geen vertrekvergoeding krijgt ‘en ook geen andere vergoedingen wat mij betreft‘. De raad van commissarissen zou volgens de minister hebben gezegd die lijn te zullen volgen.

Rapport

Huges vertrok begin deze maand bij NS na gerommel rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Hij zou een mail met vragen van vervoersbedrijf Veolia hebben doorgestuurd naar NS-dochteronderneming Q-Buzz – iets dat tegen de aanbestedingsregels is. Veolia en Qbuzz waren concurrenten in de strijd om de gunning van het openbaar vervoer in Limburg.

Uit een vernietigend rapport van kartel-toezichthouder Autoriteit Consument en Markt bleek al dat NS de Spoorwegwet heeft overtreden door Veolia geen redelijk aanbod te doen over het gebruik van diensten op stations. NS deed het aanbod te laat, onvolledig, vrijblijvend of helemaal niet. Daarnaast zou de NS concurrentiegevoelige informatie van onder meer Veolia hebben doorgespeeld.

Ontslag

Toen bleek dat Huges betrokken was bij het machtsmisbruik zegde de raad van commissarissen het vertrouwen in hem op. De topman diende daarop zijn ontslag in. Dijsselbloem stelde dat Huges ‘slordig, onjuist en in strijd met de wet heeft gehandeld’.

De NS wil niet zeggen hoeveel geld wordt teruggevorderd. Huges kon een maximale beloning van 20 procent van zijn salaris krijgen.

Aansprakelijk

Wellicht hangt Huges nog een claim boven het hoofd: Veolia stelt de NS nu aansprakelijk voor de miljoenenschade die het bedrijf heeft geleden als gevolg van tegenwerking en spionage rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Ook (voormalige) directieleden worden mogelijk aansprakelijk gesteld.

Veolia vraagt de NS om een gesprek om de geleden schade in kaart te brengen en over afdoening daarvan te overleggen. NS krijgt tot dinsdag de tijd om te reageren. Anders stapt Veolia naar de rechter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.