nederland

Benefiet met antisemitische sjeik in Almere is niet te stoppen

29 mei 2015Leestijd: 2 minuten

Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere heeft geen juridische mogelijkheden om een bijeenkomst met de antisemitische Saudische sjeik Esam Alowed te verbieden. Het congres begint vrijdag.

Helaas kan het evenement niet verboden worden, liet Jorritsma vrijdag aan de gemeenteraad van Almere weten. De Saudische sjeik Esam Alowed is dit weekend te gast op een benefietbijeenkomst van de moskee Omar Ibn Al Khattab in Almere Buiten, samen met Tarik Ibn Ali, een eveneens omstreden imam. De gemeenteraad van Almere nam donderdagavond een motie aan waarin Jorritsma werd opgeroepen er alles aan te doen om ‘de komst van onverdraagzame, salafistische predikers te voorkomen’.

Moskee

Jorritsma wilde dat het visum dat Esam Alowed in Duitsland verkreeg nietig zou worden verklaard. Dit is niet gelukt. Bovendien bevindt hij zich al in Nederland. ‘Ik kan dan ook, hoezeer ik de situatie ernstig betreur, de sprekers niet tegenhouden,’ aldus Jorritsma.

Ze had daarover onder meer overleg gevoerd met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof en de minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur.

Het bestuur van de moskee was volgens de burgemeester ‘met een klemmend  beroep’ op de hoogte gesteld van de zorgen over de driedaagse benefietbijeenkomst. Het bestuur weigert het event echter te annuleren.

Volgens Jorritsma wordt de bijeenkomst alsnog wel ‘scherp in de gaten gehouden’ door de politie en zal het OM, waar nodig, optreden tegen strafbare uitingen. Jorritsma pleit ervoor om haatpredikers uit extreem islamitische hoek, die de laatste tijd opvallend vaak een bezoek aan Nederland lijken te brengen, op landelijk of zelfs op Europees niveau aan te pakken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.