Onno Hoes slaat terug: aangifte tegen ‘toyboy’ en PowNews

11 december 2014Leestijd: 2 minuten

De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes (VVD) gaat in de tegenaanval. De VVD’er heeft aangifte gedaan tegen PowNews en tegen Robbie Hasselt wegens onder meer smaad en laster.

Onno Hoes laat het er niet bij zitten, zo zei hij woensdag al in een verklaring. ‘Ik zal er voor strijden dat een openbaar bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard,’ schreef de burgemeester die in hetzelfde schrijven aankondigde zijn ambt neer te zullen leggen.

Aangifte

Die ‘strijd’ van Hoes begint vorm te krijgen nu de burgemeester aangifte heeft gedaan tegen de man die hem in de val lokte door geheime opnames te maken van afspraakjes en tegen het medium dat de beelden uitzond. Dat heeft zijn advocaat Stefan Kalff tegen de NOS gezegd.

Hoes doet aangifte wegens smaad en laster, maar ook vanwege het illegaal maken en uitzenden van geheime beelden in het openbaar. Uit jurisprudentie blijkt dat het maken van geheime opnames mag wanneer iemand zelf deelnemer is aan het gesprek. Maar om de beelden te publiceren moet vanwege het recht op privacy wel een algemeen belang gediend zijn. En het is nog maar de vraag of een rechter zal oordelen dat in het geval-Hoes een algemeen belang is gediend.

Voorbeeld

Gevolgen hebben de acties in ieder geval wel gehad. Hoes zal zijn functie neerleggen wanneer een gepaste opvolger is gevonden. Aanvankelijk werd gedacht dat Hoes geen juridische stappen zou ondernemen, aangezien dit alleen maar meer media-aandacht zal opleveren.

Maar uit zijn verklaring blijkt dat de VVD’er vastberaden is om de strijd aan te gaan en zo voor toekomstige bestuurders een voorbeeld te stellen. ‘Het privédomein moet voor een openbaar bestuurder worden beschermd en ik zal daarom de rechter vragen in dit conflict tussen privé en publiek een uitspraak te doen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.