‘Majoor Gijs Tuinman maakte het verschil, en meer dan dat’

04 december 2014Leestijd: 2 minuten

Koning Willem-Alexander heeft Majoor Gijs Tuinman (35) donderdag op het Binnenhof in Den Haag tot Ridder der Militaire Willems-Orde der vierde klasse geslagen. Volgens minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) maakte Tuinman als commandant in Afghanistan ‘het verschil, en meer dan dat’.

‘Uw eenheid slaagde erin de Taliban diep in vijandig gebied steeds weer uit evenwicht te brengen’, zei de koning. ‘Met uw uitzonderlijke leidinggevende kwaliteiten wist u in korte tijd het vertrouwen te winnen van uw team. U gaf ruimte aan emoties en behield toch de rust.’

Ook minister Hennis sprak lovende woorden over de militair. ‘De lat ligt hoog bij de Nederlandse krijgsmacht, heel hoog. Wie een dapperheidsmedaille krijgt uitgereikt, heeft het verschil gemaakt en meer dan dat,’ sprak de minister.

Uruzgan

Tuinman ontving de onderscheiding voor zijn heldhaftig en moedig optreden als pelotonscommandant bij het Korps Commandotroepen tijdens enkele missies in Afghanistan in 2009. Tuinman gaf toen leiding aan enkele tientallen militairen van de Taskforce 55 in Uruzgan.

Eén van die operaties was de reddingspoging van de zwaargewonde korporaal Kevin van de Rijdt die de missie uiteindelijk niet overleefde. Na afloop van de ceremonie zei Tuinman dat hij ‘volschoot’ bij het terugdenken aan zijn overleden collega. ‘De emoties gieren nog steeds door mijn hoofd,’ zei de zichtbaar geëmotioneerde militair.

De familie van Van de Rijdt was bij de ceremonie op het Binnenhof aanwezig. Ook Marco Kroon van het Korps Commandotroepen en de Brit Ken Mayhew, beide dragers van de Willems-Orde, waren bij de plechtigheid aanwezig. Kroon was de laatste aan wie deze onderscheiding was uitgereikt.