‘Gefrustreerde radicalen even gevaarlijk als terugkeerders’

23 december 2014Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Jonge radicale moslims die naar Irak en Syrië willen afreizen maar worden tegengehouden zijn steeds vaker verantwoordelijk voor de dreiging van aanslagen in Nederland.

De dreiging komt daarmee niet alleen van teruggekeerde jihadstrijders. Dit zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof in het NOS Journaal.

Geïnspireerd

‘Het zijn niet alleen de terugkeerders waar we ons zorgen om maken,’ zegt hij. ‘Het gaat ook om mensen die hier gefrustreerd raken of geïnspireerd worden en gewelddadig extremisme gaan hanteren, al dan niet in hun eentje.’

Begin dit jaar lag de focus van terrorismebestrijding op teruggekeerde Syriëgangers. Omdat zij getraind zijn in het gebruik van wapens en explosieven en veelal gehersenspoeld dan wel getraumatiseerd zijn door wat ze hebben meegemaakt, lag de focus van terrorismebestrijding eerder voornamelijk op hen.

Gefrustreerd

Maar jongeren die hier radicaliseren zijn dus ook een zorg. Tientallen van hen zijn succesvol tegengehouden, bijvoorbeeld doordat hun paspoort is ingetrokken. Dit zorgt echter voor frustratie onder die jongeren waardoor zij nu als een toenemend potentieel gevaar worden gezien.

In totaal vertrokken 168 Nederlanders naar het buitenland om mee te vechten met Islamitische Staat (IS). Er zijn momenteel zo’n 33 Syriëgangers teruggekeerd. 19 sneuvelden er in het buitenland. Er zitten momenteel nog meer dan 100 Nederlandse jihadisten in Irak en Syrië. In 2014 werd van 55 potentiële jihadgangers het paspoort ingetrokken.

Jihadisten in Nederland waarschuwden twee maanden geleden ook voor het gevaar van mogelijke Syriëgangers van wie de plannen worden gefrustreerd.  Het afpakken van paspoorten en andere repressieve maatregelen zou juist een averechts effect kunnen hebben. De Canadees Michael Zehaf-Bibeau die in oktober een militair doodschoot in de Canadese hoofdstad Ottawa had bijvoorbeeld plannen om naar Syrië af te reizen, maar werd tegengehouden door Canadese autoriteiten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.