Media: ‘donor kan ontvanger kiezen’, en meer nieuws

04 november 2014Leestijd: 2 minuten

Donoren kunnen voortaan zelf bepalen aan wie ze hun organen beschikbaar stellen. En werknemers van ING krijgen geen korting meer als zij een nieuwe hypotheek bij de bank afsluiten. Het mediaoverzicht van 4 november.

* In het donorsysteem kunnen orgaandonoren niet zelf de ontvanger kiezen, maar de stichting Doneren en Transplanteren komt met een methode om de regels te omzeilen, meldt De Telegraaf. Door een ‘match met een wens’ aan te maken voordat donoren het ‘medische circuit’ ingaan, ontstaat een nieuwe groep donoren die normaal niet zou overgaan tot het schenken van een orgaan.

De stichting ziet het als ‘de manier’ om ‘het tekort aan en het stagnerend aantal donoren in ons land een nieuwe impuls te geven’,  zegt Nicole Plas, medeoprichter van de stichting.

* Starters op de huizenmarkt kopen nog maar in een op de drie gevallen een huis van een doorstromer. Dat was voor de economische crisis nog voor tweederde van de starters het geval, blijkt uit een analyse van het Kadaster waarover de NOS bericht.

Het idee dat starters een ‘treintje’ van woningverkopen op gang brengen, wordt hiermee ontkracht. ‘Het effect van de starter die de woningmarkt in beweging zet, is niet zo groot. En dat zien we ook steeds kleiner worden de laatste jaren,’ zegt Ramona van Marwijk van het Kadaster.

* Personeel van ING krijgt niet langer korting bij het afsluiten van een hypotheek van de bank, meldt Het Financieele Dagblad. De bank voegt zich hiermee bij een groeiend aantal financiële instellingen dat extraatjes voor het personeel schrapt.

De regel gaat op 1 januari in voor nieuwe werknemers. Voor het huidige personeel geldt voor nieuwe hypotheken een overgangsregeling van een jaar.

* Cosmetische ingrepen iets voor vrouwen? Niet meer. Uit een rondgang van de gratis krant Metro blijkt dat het aantal Nederlandse mannen dat zich meldt voor een botoxbehandeling toeneemt. Cosmetisch artsen Marquerite van Randwijck en Robert Schoemacher schatten de stijging van het aantal mannen op 10 tot 15 procent.

* Rebellencommandant Aleksandr Chodakovski benadrukt in de Volkskrant dat het niet de pro-Russische separatisten waren die vlucht MH17 uit de lucht schoten. Hij erkent dat de separatisten beschikken over luchtdoelraketten, maar dat de Buk-installatie ‘niet is gebruikt’.

‘Ik heb met alle commandanten die over dergelijke wapens beschikken, gesproken en zij hebben mij verzekerd dat niemand die heeft gebruikt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.