nederland

‘Geen bescherming Wilders door Europees Hof’

16 november 2016Leestijd: 1 minuut

SCHIPHOL (ANP) – PVV-leider Geert Wilders kan als politicus voor zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraken geen beroep doen op de vrijheid van meningsuiting, stelt het Openbaar Ministerie. Het desbetreffende artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) beschermt Wilders niet als het om racistische uitlatingen gaat.

Dat zei officier van justitie Wouter Bos woensdag in zijn requisitoir in het proces tegen Wilders, dat wordt gehouden in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp. Uit voorgaande uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) blijkt dat ,,het Hof bijzonder gevoelig is voor uitspraken die een gehele bevolkingsgroep aanvallen of in een negatief daglicht plaatsen”.

De jurisprudentie wijst volgens de aanklager uit dat de ruime uitingsvrijheid van politici in de Europese wetgeving ontbreekt ,,bij het belasteren van minderheidsgroepen of het aanwakkeren van intolerantie tussen bevolkingsgroepen”.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.