nederland

‘Indringer’ in schoen verpest triatlon Klamer

20 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

RIO DE JANEIRO (ANP) – Triatlete Rachel Klamer controleert haar materiaal altijd uitvoerig en bij de Olympische Spelen wordt dat ook nog eens tig keer gedaan door beveiligers en de organisatie. Toch belandde er zaterdag voor de olympische triatlon iets in haar rechterschoen, waardoor Klamer haar kansen op een hoge klassering zag vervliegen. ,,Ik kreeg mijn schoen eerst al niet aan en toen dat wel gelukt was, voelde ik dat er iets in zat”, vertelde de Europees kampioene van 2013 aan de finish.

De schoen moest weer uit, de ‘indringer’ gooide ze snel in haar box met spullen. ,,Ik heb geen idee wat het was”, zei Klamer, die kostbare tijd verloor bij die moeizame wissel. Ze kwam na de 38,5 kilometer fietsen door Rio de Janeiro als tweede in de wisselzone, maar ging er pas als achttiende uit. De opgelopen achterstand op de koplopers kon Klamer nooit meer goedmaken. De winnares van het zilver op de Europese Spelen rukte nog wel iets op naar voren en finishte als tiende op de Copacabana.

,,Dat is 26 plekken beter dan vier jaar geleden in Londen”, merkte Klamer tevreden op. ,,Ik ben blij dat ik in ieder geval geen elfde ben geworden. Tiende klinkt toch beter. Meer zat er niet in vandaag.” Toch blijft de vraag hoe ver Klamer had kunnen komen als die laatste wissel beter en vlotter was gegaan. ,,Eerlijk gezegd gaan die wissels bij mij nooit fout. Het lag ook niet aan de focus, want voor elke wissel neem ik in mijn hoofd door wat ik moet doen.”

Eerste wissel

De eerste wissel, van het zwemmen naar het fietsen, verliep ook al niet naar wens. ,,Maar dat maakte uiteindelijk niets uit, ik ben keihard naar voren gefietst en meteen na de eerste klim zat ik er weer bij.” De tweede wissel brak Klamer echter op.

Niemand die in Rio kon vertellen wat er precies in de schoen van Klamer had gezeten. Opvallend, want aan controles geen gebrek. ,,Je wordt hier continu gecontroleerd, ook je materiaal. Ik dacht wel eens: jongens, wat is het nut hiervan?” De ‘indringer’ werd echter door niemand opgemerkt, inclusief Klamer. ,,Dat gedoe heeft me wel een paar plekken gekost.”

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.