nederland

Warmte slaat toe onder alleroudste lopers

19 juli 2016Leestijd: 1 minuut

NIJMEGEN (ANP) – De warmte heeft dinsdag de alleroudste Vierdaagselopers flink parten gespeeld. Van de groep die meedoet aan een gezondheidsonderzoek van hoogleraar inspanningsfysiologie Maria Hopman is 15 procent uitgevallen. Hopman verwacht dat een aantal hoogbejaarden uit haar groep woensdag niet voor de tweede loopdag aan de start zal verschijnen, zei zij dinsdagavond.

De alleroudste Vierdaagselopers zijn tussen de 82 tot 93 jaar. Zij zijn bijna allemaal geoefende Vierdaagselopers. ,,Het blijkt dat deze groep onder deze omstandigheden toch ook eerder een grens bereikt. Net als veel heel oude mensen drinken ze te weinig en komen ze niet vaak buiten als het erg warm is”, aldus onderzoekster Hopman.

In het hele Vierdaagselegioen zijn dinsdag 1206 lopers uitgevallen. Dat is een hoger percentage dan in de voorgaande drie jaren volgens de organisatie. Er zouden nog aanzienlijk veel meer uitvallers zijn geweest als de lopers niet een halfuur extra hadden gekregen om binnen te komen. De schaduwloze Oosterhoutsedijk vlak voor Nijmegen was voor veel lopers een grote hindernis. Woensdag gaan waarschijnlijk 45.960 wandelaars op pad voor de tweede dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.