nederland

OM: vermiste Tomasz waarschijnlijk verdronken

21 juli 2016Leestijd: 2 minuten

ROTTERDAM (ANP) – De jonge Pool Tomasz Kosmala is niet vermoord, maar waarschijnlijk door een noodlottig ongeval verdronken in Rotterdam. Dat concludeert het Openbaar Ministerie (OM) in een brief aan de ouders van de man. De nabestaanden willen echter extra onderzoek.

Kosmala (20) verdween in de nieuwsjaarsnacht en werd eind maart gevonden in het water van de Koningshaven. Zijn wanhopige familie uit Polen startte in de tussentijd een zoekactie naar hem.

Het OM en de politie hebben strafrechtelijk onderzoek gedaan naar de dood van Kosmala. Er waren signalen dat anderen wellicht te maken hadden met zijn dood. Getuigen hadden verklaard dat zij Kosmala met een hoofdwond en ondersteund door twee anderen hadden gezien.

Foto

Ook zou een man in januari in een Poolse winkel in Rotterdam bij het zien van een foto van Kosmala iets hebben gezegd als: die man heb ik geslagen. Bij het afluisteren van deze man door de politie was bovendien gebleken dat hij met iemand anders sms’te over de dood van Kosmala. Hierbij werd over en weer de suggestie gewekt dat de ander betrokken zou zijn bij de dood van Kosmala.

De politie hield een van de mannen aan en verhoorde beiden. Maar hieruit en uit verder onderzoek van onder meer telefoongegevens is volgens het OM geen verdere betrokkenheid gebleken.

Sectie

Uit sectie op het lichaam van Kosmala is volgens het OM ook niet gebleken dat hij door geweld om het leven is gekomen. Zekerheid dat Kosmala is verdronken is er echter ook niet. Omdat hij in het water is gevonden ,,dient verdrinking als doodsoorzaak te worden overwogen”, staat in het sectierapport.

Advocaat Sébas Diekstra, die de ouders bijstaat, zegt: ,,de conclusie van justitie dat er sprake is van een noodlottig ongeval wordt niet door feiten ondersteund. Op geen enkele wijze is uitgesloten dat Tomasz door iemand om het leven is gebracht, bijvoorbeeld door hem het water in te duwen. De verklaringen van de getuigen in deze zaak geven aanleiding om te zaak grondig te laten onderzoeken.”

Diekstra laat weten dat hij zelf onderzoek laat verrichten door externe deskundigen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.