nederland

Extra onderzoek door onrust over pensioenen

08 juni 2016Leestijd: 2 minuten

DEN HAAG (ANP) – Wegens de onrust over de pensioenen door de lage rente, komt er een onderzoek naar de situatie in andere landen. Op aandringen van partijen in de Tweede Kamer zegde verantwoordelijk staatssecretaris Jetta Klijnsma woensdag toe om over de grens te kijken.

Het Nederlandse pensioenstelsel blijkt kwetsbaar door de dalende rente. Door de lage rentestand zien pensioenfondsen zich mogelijk opnieuw gedwongen op pensioenen te korten.

,,Elders in Europa heeft men ook last van de lage rente, ook in de pensioensector. Misschien kunnen we daar van leren”, hoopt Kamerlid Roos Vermeij van regeringspartij PvdA. Ze streeft naar een systeem dat minder gevoelig is voor de bewegingen van de rente. Volgens haar is het nog steeds niet schokbestendig en stabiel genoeg.

Zwaktebod

Paul Ulenbelt van oppositiepartij SP noemde het nieuwe onderzoek een zwaktebod van Klijnsma: ,,Je kunt onderzoeken tot je een ons weegt.” Hij eiste meteen maatregelen tegen de zogenoemde rentegevoeligheid van het pensioenstelsel.

Volgens PVV’er Machiel de Graaf staan de pensioenfondsen er uitsluitend ,,fictief” slecht voor. Ze moeten zich arm rekenen door de ,,verstikkende regels”. Door de lage rente ziet het er nu zo uit dat de fondsen onvoldoende in kas hebben om aan hun verplichtingen te voldoen.

Niet leuk

Staatssecretaris Klijnsma erkende dat het ,,niet leuk” is als er op pensioenen wordt gekort. Maar volgens haar is het systeem inmiddels stabieler dan het was. Eventuele kortingen kunnen bijvoorbeeld worden uitgesmeerd over tien jaar.

Klijnsma wil voor de zomer met een visie komen over de toekomst van het Nederlandse pensioensysteem.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.