nederland

Minder zwangeren halsoverkop naar ziekenhuis

09 mei 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Het aantal vrouwen dat als gevolg van complicaties tijdens de bevalling halsoverkop naar het ziekenhuis gaat, is de afgelopen vijf jaar fors afgenomen. Dat blijkt uit een analyse door het Centraal Bureau voor de Statistiek op verzoek van dagblad Trouw.

In de jaren 2014-2015 ging gemiddeld 6,4 procent van de vrouwen op het laatste moment onbedoeld naar het ziekenhuis als gevolg van een complicatie. In 2010/2011 was dat nog 13,0 procent. De absolute aantallen daalden van zo’n 16.000 naar 7800 ‘last-minute-tripjes’, schrijft de krant maandag.

De Nederlandse Vereniging van Gynaecologen is positief verrast. Het dalende aantal kan mogelijk helpen om de babysterfte in Nederland omlaag te brengen. Als vrouwen tijdens de bevalling toch naar het ziekenhuis moeten, leidt dat vermoedelijk tot hoge babysterfte.

Het aantal thuisbevallingen daalde tussen 2010 en 2015 met 30 procent. In 2010 beviel 20 procent van de zwangeren nog thuis. In 2014 was dat gedaald baar 13,3 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.