Zondebokken van 2023: Normies

28 december 2023Leestijd: 1 minuut
3

Omdat het nog steeds tijden zijn waarin boosheid en verontwaardiging tegen de plinten klotsen, maakt EW voor de derde keer op rij de jaarlijkse ‘woedebalans’ op. Wie (of wat) roept een boosheid op die eigenlijk niet in verhouding staat tot de begane zonde? Wie, kortom, zijn de belangrijkste zondebokken van het afgelopen jaar? Vandaag: Normies.

Het laatste nieuws en opinie direct naar uw telefoon, volg EW Magazine op Whatsapp     VOLGT U EW MAGAZINE AL OP WHATSAPP?

Volg EW en schep orde in de informatiechaos. Vertrouw op heldere analyses, diepgravende achtergronden en scherpzinnige columns.

‘Klootjesvolk’ of normies maken doorstart

Ook in de getroubleerde geest van Fouad L. zat systeem. De 32-jarige geneeskundestudent schoot op een donkere donderdag eind september in Rotterdam ogenschijnlijk uit het niets drie mensen dood met een Glock-vuurwapen, uitgerust met laserpointer. Slachtoffers waren zijn buurvrouw en buurmeisje en enige tijd later een docent van het Erasmus MC. Motief niet helemaal duidelijk, maar wraakzucht en superio­riteitswaan waren L. zeker niet vreemd.

Huiveringwekkende berichten op het Engelstalige internetforum 4chan – dat vrijwel niets verwijdert – roepen het beeld op van iemand met extremistische ideeën die zichzelf qua intelligentie hoger aanslaat dan de rest van de mensheid, en die zichzelf door al die minkukels voelt tegengewerkt. ‘Conclusion: death to the normies,’ luidt het omineuze slotwoord van zijn laatste post. Normies is extreem-rechts jargon voor ‘ongelovigen’ in de grote cultuuroorlog. Klootjesvolk, heette dat vroeger.