Zondebokken van 2023: De bierglasgooier

21 december 2023Leestijd: 2 minuten
9

Omdat het nog steeds tijden zijn waarin boosheid en verontwaardiging tegen de plinten klotsen, maakt EW voor de derde keer op rij de jaarlijkse ‘woedebalans’ op. Wie (of wat) roept een boosheid op die eigenlijk niet in verhouding staat tot de begane zonde? Wie, kortom, zijn de belangrijkste zondebokken van het afgelopen jaar? Vandaag: de bierglasgooier.

Het laatste nieuws en opinie direct naar uw telefoon, volg EW Magazine op Whatsapp     VOLGT U EW MAGAZINE AL OP WHATSAPP?

Volg EW en schep orde in de informatiechaos. Vertrouw op heldere analyses, diepgravende achtergronden en scherpzinnige columns.

Geen beklagenswaardiger figuur dit jaar, dan de betrapte aanstekerwerper of bierglasgooier op de voetbaltribune. Vroeger kon dit type supporter (‘supporter’, schrijven sportverslaggevers dan) ongestraft zijn gang gaan. Want wie deed hem wat? Niemand die je betrapt, niemand die er wat van zegt, niemand die je het stadion uitzet. Dit jaar was dat opeens anders.

Handhaving blijkt zowaar te kunnen

Begin april scherpte de KNVB niet alleen de stadionregels aan, maar werden die – ongekend in Nederland – ook consequent gehandhaafd. Alleen de wedstrijdbal mocht voortaan nog op het veld worden (terug)gegooid. Zelfs ‘vreugdebiertjes’ waren voortaan taboe. Gebeurde het toch, dan werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd; gebeurde het daarna nog een keer, dan was het einde wedstrijd. En zo geschiedde.

Het geklaag was al snel niet van de lucht, maar nu? Tig met schande overladen zondebokken die in het zicht van de camera het stadion moeten verlaten verder, en de animo om nog een bierglas op het veld te gooien, lijkt nihil. Afkloppen, zeg je dan.